Jak zajistit, aby byl kraj vhodným místem pro investice velkých firem? Odpovídají kandidáti na hejtmana

 

Prázdniny jsou sice v plném proudu, to však neznamená, že krajem nerezonují témata, která jsou pro jeho obyvatele zásadní. Jako každý týden jsme i tentokrát jedno z nich vybrali a zeptali se na názor kandidátů na středočeského hejtmana. 

1. Podporujete stavbu velkých projektů, jakým je například Vědeckotechnický areál v Buštěhradu?
2. Jak podle vás nejlépe zajistit, aby byl Středočeský kraj vhodným místem pro investice velkých firem, které nabízejí místa i pro kvalifikované zaměstnance, nejen pro skladníky, pokladní a tak dále?

 

Zdeněk Štefek (KSČM)
1. Podporujeme realizaci malých, středních i velkých vědeckotechnických projektů, vždy záleží na konkrétní formě spolupráce  a partnerství. Středočeský kraj je nyní partnerem projektu ELI (Extreme Light Infrastructure) a projektu Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy ve Vestci (BIOCEV). 

2. Je třeba mít zmapovaná vhodná místa s infrastrukturou, dále dlouhodobě usilovat o kvalifikovanou pracovní sílu a mít koncepci. Máme seznam investičních příležitostí v kraji včetně brownfieldů, který aktualizujeme i ve spolupráci s městy a obcemi a který nabízíme zahraničním investorům. Naším cílem je nemít v kraji jen montážní linky a sklady, které často jsou budovány i na úkor zemědělské půdy.

Dopravní kolaps a rozkopané silnice? Jak to vidí politici?

Martin Kupka (ODS)
1. Podporuji chytré a užitečné projekty. Na velikosti nemusí tolik záležet. Vědeckotechnický areál v Buštěhradu může dát nový život brownfieldu po bývalé Poldovce. Pozitivní dopady se tu sčítají. Současné vedení kraje ale bohužel na tomto projektu žádné velké zásluhy nemá. Je naopak jeho dluh, že nedokázalo vybudovat lepší napojení na dopravní infrastrukturu.

2. Na prvním místě je potřeba pracovat na zkvalitnění dopravní infrastruktury. To je přesně parketa kraje. Pokud nebude kvalitní a rychlé spojení pro osobní i nákladní dopravu, nemůžeme čekat, že se k nám investoři významných projektů pohrnou. Na druhou stranu, Středočeský kraj má co nabídnout a nemusí to nutně znamenat další zábory zemědělské půdy v blízkosti dálnic.

Jak velký problém je letiště ve Vodochodech? Co na to kandidáti na hejtmana?

Petr Tiso (TOP 09)
1. Podpora všech rozumných promyšlených projektů, které budou přinášet do Středočeského kraje ekonomiku založenou na znalostech, s nabídkou pracovních příležitostí především pro kvalifikované lidi, je žádoucí. Jak velké, tak menší projekty tohoto typu jsou vítány. Každý konkrétní projekt by měl být pečlivě posuzován v širších souvislostech.

2. Můj první rozhovor po oznámení mé kandidatury na hejtmana pro váš server nese název "Nechceme být překladištěm pro půl Evropy". Myslím, že název dobře vystihuje, jakou máme představu o dlouhodobém směřování kraje. Nechceme být stagnujícím krajem montoven, skladišť, překladišť, balíren, provozů, které zatěžují negativně životní prostředí, kde pracují bídně placení nekvalifikovaní lidé. Chceme kraj jako vysoce prosperující region, který je velmi dobrým místem pro život. Cestu za touto naší vizí obsahuje náš krajský volební program Zdravé srdce Čech.