Obchvat Prahy chceme, cyklostezky ne!

Budou vyslyšena přání lidí?
 

Projekt Polaď Prahu obdržel na 3 tisíce připomínek, ty posílali jak Středočeši, tak Pražané, co z nich vyplývá? Všichni jsou pro obchvat Prahy, s cyklostezkami je to horší!  

Téměř 3 tisíce připomínek zaslali lidé z Prahy a Středočeského kraje organizátorům projektu

Polaď Prahu. V současnoti je vyhodnocují odborníci. Lidé si mimo jiné například přejí dobudování

Pražského okruhu, dostavbu linky metra D nebo regulaci Segwayů. Na druhou stranu v oblasti

cyklistické dopravy se názory rozchází. Jedna skupina prosazuje proti navýšení počtu cyklostezek a rozvoje cyklodopravy, další skupina naopak volá po rušení již stávajících cest určených cyklistům.

„Pro nás jsou to velmi cenné informace, které ukazují dopravní preference Pražanů. Budeme se jimi velmi intenzivně zabývat a samozřejmě je zohledníme v následných krocích rozvoje dopravy v Praze. Již nyní, ještě před vyhodnocením experty, je evidentní, že je třeba i nadále pracovat na harmonizaci různých typů dopravy a rovněž na komunikaci s Pražany. Přijde mi totiž opravdu nešťastné, když zejména mezi řidiči a cyklisty panuje taková nevraživost. Na komunikacích je totiž při vzájemném respektu a ohleduplnosti dost místa pro všechny,“ uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu a sport Petr Dolínek (ČSSD).

Středočeský kraj a Praha si přeje co nejrychlejší dostavbu Pražského okruhu. Urychlete výstavbu Pražského okruhu, vyzývá dopis ministra Ťoka
Polaď Prahu je projekt hlavního města, za hlavní cíl si klade přípravu, zpracování a projednání plánu udržitelné mobility. Ten by měl být hotový v roce 2018. Tou dobou jej musí mít zpracována všechna velká města, jde totiž o jednu z podmínek EU proto, aby bylo možné čerpat z evropských fondů.

Do projektu Polaď Prahu lidé poslali 2 866 podnětů, které je potřeba zpracovat. Těm se bude nyní věnovat několikačlenná pracovní skupina. „Hledáme společné prvky a sdružujeme je do větších tematických oblastí, které pak využijeme v analytickém dokumentu. Připomínky uživatelů také pomohou dotvořit problémové mapy, které chceme dát na web www.poladprahu.cz v září, současně s dokončením analýz. Připomínky, které upozorňují na operativní, rychle řešitelné problémy, předáme odpovědným institucím přímo,“ řekl Daniel Šesták, projektový manažer ze společnosti Mott MacDonald.

V rámci projektu jsou již některé tematické oblasti známé. Lidem leží na srdci nevyhovující infrastruktura, bezpečnost na silnicích ale i dopady na životní prostředí.