Vyzkoušeli jste už klimatizovaný vlak?

Klimatizovaných vozů je čím dál více
 

České dráhy letos v létě nasazují do svých vlaků už jedenáct set klimatizovaných osobních vozů. Moderní klimatizované vozy jsou čím dál častější. 

„Cestující ve veřejné dopravě vyžadují od moderních vlaků vysoký komfort srovnatelný s individuálním motorismem. Klimatizace dnes patří mezi základní výbavu většiny prodávaných automobilů, a tak ji cestující logicky očekávají také ve vlacích. S cílem zvýšit standard cestování národní dopravce za uplynulých pět let více než zdvojnásobil počet klimatizovaných vozů,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

A jak to vypadá s automobilovou dopravou? Na dálnici D5 projedete jen jedním pruhem!

Klimatizované soupravy už nejsou výsadou pouze mezistátních vlaků EuroCity, jako tomu bylo v 90. letech a také řadu let po roce 2000. V současné době je klimatizací vybaveno více než 400 vozů regionálních a příměstských elektrických a motorových jednotek, které obsluhují příměstskou dopravu v Praze, Brně, Ostravě, nebo regionální linky v Podkrušnohoří od Chebu po Děčín, mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nebo na tratích Zlínského kraje a Vysočiny.

„Klimatizované vozy jsou dnes běžnou součástí také řady regionálních i rychlíkových linek. V letošním roce jsme nasadili vozy s klimatizací například na rychlíky Brno – České Třebová – Praha nebo z Prahy do Hradce Králové a Trutnova. Již dříve byly nasazeny vozy s klimatizací na běžné rychlíky mezi Prahou, Plzní a Chebem, z Brna přes Břeclav do Otrokovic a Olomouce, nebo na spojích Praha – České Budějovice – Linz,“ připomněl postupné rozšiřování klimatizovaných vozů na další rychlíkové linky Michal Štěpán.