Školy kolem Prahy dostanou 350 milionů

Ministr financí Andrej Babiš peníze slíbil
 

Celý 350 milionů, přesně tolik dostanou školy kolem Prahy na rozšíření kapacit. Do rozpočtu Ministerstva školství půjde o 6 miliard více než letos.

Školy se potýkají s dlouhodobým nedostatkem míst, a tak určitě plán ministra Babiše uvítají. Ministerstvo školství dostane 350 milionů právě pro školy v okolí Prahy. Peníze mají být použity pro navýšení kapacit těchto škol. Ministryně školství Kateřina Valachová ale chtěla víc, než jí Ministerstvo financí plánuje poskytnout.

"S ministrem financí jsme se domluvili, že letos podpoříme vznik 1 500 míst pro děti v mateřských školách částkou 50 milionů korun. Co se týká základních škol, tam dojde k navýšení kapacit od 1. září 2017. Posílení programu pro příští rok o 300 milionů pak umožní systematicky zafinancovat kapacity v okolí Prahy," řekla ministryně Valachová na setkání s představiteli obcí v dubnu (zdroj TZ MŠMT).

Původně žádala ještě 1,35 miliardy navíc, například 700 milionů pro vysoké školy a 300 milionů na investiční program ministerstva. V obou případech se o penězích dá ještě debatovat. Letos šlo do školství celých 142 miliard, příští rok to bude o 6 miliard více.

Problém nedostatečné kapacity trápí například Psáry, v dubnovém článku Katky Pavlíčkové se k problému vyjádřil zdejší starosta. Navíc děti i pedagogové se s pomůckami neustále přemisťují mezi budovami, nemají se totiž kam vrtnout. „Tato roztříštěnost má samozřejmě negativní vliv na provoz i na kvalitu výuky,“ říká starosta Psár a zdůrazňuje: „Škola nemá adekvátní technické ani provozní zázemí nejenom pro rozvoj kvality vzdělávání, ale ani pro udržení základního standardu, ať již ve vzdělávací, personální či materiální rovině.“