Chcete zhubnout nebo zažehnat kocovinu? Pěstujte pupalku!

Pupalka pomůže při hubnutí a odvrátí kocovinu
 

Pupalka dvouletá dokáže kromě menstruačních bolestí a kožních problémů zatočit i s kocovinou nebo odbourat nějaké to kilo navíc. Vypěstujte si vlastní rostlinku, skliďte semínka a z kořene si udělejte polévku!

Pupalku dvouletou si oblíbily především ženy, a to díky jejím zklidňujícím účinkům v průběhu premestruačního syndromu. Není to však zdaleka jediná její výhoda. Lisovaný olej z pupalky se používá při léčbě kožních nemocí, astmatu, při průjmech nebo například jako dobrý pomocník s odbouráváním kocoviny nebo při snaze ztratit nějaké to kilo navíc.

Víte, že květy pupalky rozkvétají kolem šesté hodiny večer? Opylují ji tak především noční motýli.

Zatočí s kocovinou i s nadbytečným tukem

Máte za sebou probděnou noc a potřebujete být fit? Doplňte svému tělu energii s pupalkovým olejem, pro odeznění kocoviny postačí dvě lžičky. Olej se vyrábí lisovaný za studena a obsahuje v sobě nenasycené mastné kyseliny. Jedná se především o kyselinu linolovou (v pupalkovém oleji je obsaženo asi 70 % této látky) a velmi cennou kyselinu gama-linolenovou, která je zde zastoupena asi 9 %. Právě díky nim by se pupalkový olej měl stát součástí vašeho hubnoucího režimu.

Přišel čas sklízet český česnek. Jak to udělat, aby vydržel do příští sezony?

Obsahuje v sobě látku prostaglandin, která vysílá signál k většímu spalování kalorií. Prostaglandin pomáhá také lepšímu vylučování sodíku z těla, vaše tělo takto spálí větší množství energie. Pupalka také pomáhá zlepšit stav pokožky, vlasů a nehtů.

Pupalku je snadné vypěstovat

Pupalkový olej se vyrábí ze semen, které vypadávají z její tobolky. Dá se ale vyrobit pouze průmyslově. Můžete ho užívat přímo nebo přidávat například do salátů. V kuchyni ale můžete využít i kořen z pupalky, a to především jako zeleninu. Je výborný na chlebu s máslem nebo do polévky.

Semena pupalky zasaďte do dobře propustné půdy. Je to velmi nenáročná dvouletá rostlinka, které postačí slunné místo. Pokud jí dopřejete dostatek světla a prostoru, nezabere vám skoro žádnou práci. Počítejte ale s tím, že do druhého roku doroste výšky až jednoho metru.

Kdy sbírat jednotlivé části?

Semena pupalky sbírejte až v době, kdy jsou plně uzrálá, kořen můžete sbírat už první rok. Pokud chcete využít listy, natrhejte je ještě před tím, než rostlina rozkvete. Zdravé jsou i květy pupalky. Udělejte si z nich pupalkový čaj, který pročišťuje tělo. Na dvě stě padesát mililitrů vody budete potřebovat půl hrsti kvítků.