Lysé nad Labem chybí obchvat i sportovní areál

V zámeckém parku si projděte francouzský libosad a anglický park
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lysá nad Labem patří mezi nejvýznamnější historická města. Která místa v Lysé navštívit a na co se zaměřit? Město směřuje k realizaci nových projektů, jako je například sportovní areál nebo obchvat kolem města.

Město Lysá nad Labem leží v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Na rozloze třiceti tří kilometrů čtverečních žije přes devět tisíc obyvatel. První zmínka o Lysé nad Labem byla již v Kosmově kronice.

Lysá nad Labem patří z hlediska historického i urbanistického vývoje k velice významným českým městům. Počátky Lysé spadají do raného středověku. Osada vznikla na křižovatce dvou důležitých cest, východozápadní, která vedla z Prahy do východních Čech, a severojižní, z Českého Brodu na Benátky nad Jizerou.

Místní hradiště se pyšní svou významností v českých dějinách, a to především v době Přemyslovců. V 11. století zde oslepili, vykastrovali a následně zavraždili knížete Jaromíra. Ve 13.století zde byl postaven hrad a Lysá pak byla až do vlády Lucemburků ve vlastnictví českých královen. Od roku 1291 je doložena existence Lysé jako města.

Starostou Lysé nad Labem se nedávno stal Ing. Karel Otava, který vystřídal dosavadního Jiřího Havelku. Dle slov Karla Otavy byly kvůli pomalému průběhu na radnici odloženy projekty města. "Na projektech začneme opět pracovat. Hlavní je teď pro nás obchvat kolem města, sportovní areál a nová cyklostezka," doplňuje nový starosta. Jak celé volby probíhaly?

Lyské Husovo náměstí čeká revitalizace. Město vyhlásilo soutěž o nejlepší návrh, který by náměstí oživil. Na první tři místa čeká odměna dohromady ve výši skoro čtvrt milionu korun. Návrh, který obsadí první místo, přinese jeho zhotoviteli sto dvacet tisíc korun.

Které památky v Lysé navštívit?

Pokud do Lysé zavítáte, nenechte si ujít návštěvu zdejšího Kláštera bosých augustiniánů, který je chráněný jako kulturní památka České republiky.

Za procházku stojí zámecký park, který se dělí na francouzský libosad a anglický park. Interiéry zámku jsou bohužel pro veřejnost nepřístupné. V roce 1961 uvnitř zřídili domov důchodců.

Na jaké akce zavítat v našem kraji? Podívejte se na přehled brandýských událostí.
Farní kostel sv. Jana Křtitele

Za návštěvu také stojí farní kostel sv. Jana Křtitele, stojící na náměstí Bedřicha Hrozného. Kolem barokního chrámu vede ohradní zeď, která je osazená sochami světců, církevních otců, evangelistů a archandělů. Zeď navrhl v roce 1741 Anselmo Lurago.

Evangelický kostel, který přesahuje hranice Lysé nad Labem, je významnou církevní památkou. Toleranční patent, vydaný v roce 1781, přinesl nejen náboženskou svobodu, ale také povoloval stavět modlitebny – toleranční kostely.

Muzeum lyského rodáka Bedřicha Hrozného je expozice věnovaná jeho objevům na území bývalé říše Chetitů a jeho zásluhám při rozluštění chetitského jazyka. Kromě stálé expozice bývají v prostorách muzea pravidelné výstavy, zaměřené na různá témata, a jsou zde také pořádány koncerty a besedy.

Nezapomeňte si prohlédnout Králíčkovu vilu. Je to vysoce reprezentativní dům obklopený rozlehlou zahradou. Právě Emil Králíček patří bezesporu k významným osobnostem architektury české secese a jako jeden z prvních architektů u nás začal ve svých projektech uplatňovat kubistické prvky.

Muzeum lyského rodáka Bedřicha Hrozného

Od soboty 2. července mohou obyvatelé Lysé nad Labem, Milovic a Benátek nad Jizerou využívat Pražskou integrovanou dopravu. Díky tomuto spojení je možné cestovat z Prahy na jednu jízdenku. 

V okolí Lysé nad Labem je možné navštívit i kulturní akce. Podívejte se, kam zajít v jejím okresním městě v Nymburku.