Hýskov: Malý ráj, kde začíná cesta do turistického nebe

 

Skoro každý z nás má nějaké místo, kam se rád vrací. Cítí se tam dobře, bezpečně a naplňuje ho takovým tím zvláštním pocitem vnitřního klidu a míru. Kdo by takový kout zatím ještě neměl, měl by zkusit obec Hýskov ve Středočeském kraji, jen několik kilometrů od Berouna. 

Zakladatelem Hýskova byl podle pověsti Hes, syn Slavoše a Tetky, která byla sestrou Libuše. Zeman Hes postavil severozápadně od Slavošova na návrší nad řekou Mží dřevěnou tvrz. Když vypukl ve městě Slavošově mor, utíkali lidé před touto hroznou nemocí z města a část se jich usídlila na návrší kolem Hesovy tvrze a tak kolem roku 776 vznikla osada Heskov.

V okolí obce vede i drsný pochod. No uznejte, desítky hodin na nohou, to není pro každého.

První dochovaná zpráva o vzniku malebné obce nedaleko Berouna je v listinách kapituly Vyšehradské z roku 1088. Na starších mapách je vedle Hýskova označována Stará Huť, která byla sloučena s Hýskovem v roce 1961. Území dnešní obce bylo v minulosti sídlem keltů, byly zde nalezeny i artefakty z doby bronzové. Ve středověku vedla obcí směrem z hradu Karlštejn na Křivoklát Královská cesta.

Důležité místo
Je to jen krátký pohled do historie, ale už z toho mála je jasné, že Hýskov vždy patřil mezi důležitá místa. Rozlohou se sice nikdy neřadil mezi největší, dnes je na 640 hektarech 430 domů, ve kterých žije více než 1 600 obyvatel. Jen pro zajímavost, před patnácti lety jich bylo o čtyři sta méně. A například v roce 1932 zde napočítali 1 636 obyvatel.

Víte, že v Hýskově mají jednu z nejlepších točených zmrzlin v kraji?

Jak je zřejmé, populace nijak zásadně neubývá ani neroste. Křivka směrem vzhůru by se ale nejspíš zvyšovala mnohem rychleji, protože Hýskov je pro mnohé takovým malým rájem. Díky své poloze v povodí Berounky uprostřed lesnaté krajiny je totiž ideálním cílem turistů a funguje i jako jakýsi startovní bod při túře do chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Obec však není nafukovací, proto výstavba nových domů neroste žádným závratným tempem stejně jako nabídka pozemků. 

Kulturní život
I když se to na první pohled nemusí zdát, zájem o kulturu je v Hýskově na celkem vysoké úrovni. Také proto zde v roce 2005 otevřeli zbrusu nový kulturní dům, ve kterém se od té doby pořádají nejen svatby, oslavy a nejrůznější zábavy, ale také menší koncerty, karnevaly nebo semináře a školení. Objekt se dá taktéž využít jako divadlo. 

Kvůli poloze je jasné, že Berounsko je místem, kde se často střetávají auta a zvěř.

Ocení to jistě členové místních dobrovolných hasičů, ale třeba i mysliveckého sdružení Kluk Hýskov, klub seniorů nebo místní fotbalisté a členové tenisového klubu, který byl založen partou milovníků bílého sportu už v roce 1974. Tedy ve stejném roce, kdy legendární Jimmy Connors poprvé vyhrál Wimbledon. 

Moderní obec
Starostkou obce, která leží 261 metrů nad mořem a ve které je průměrný věk obyvatel 40 let, je Ivana Týlová. Nutno říct, že vesměs spokojených. Hýskov je totiž docela slušně zařízený. Samozřejmostí je vodovod a plynofikace, nabídnout však může i vlastní mateřskou a základní školu či zdravotnické zařízení. 

Jak je to v Hýskově s tříděním plastů? Někteří lidé si hodně stěžují...

Problémem zde dlouho bylo chybějící přemostění, které by spojilo oba břehy Berounky. Přívoz byl jaksi málo a nejbližší lávka byla až v několik kilometrů vzdálených Stradonicích. To už ale od konce roku 2014 neplatí. Nová cyklostezka tento nedostatek vyřešila. "Je to nádhera. Miluju procházky se svým psem a jsem moc ráda, že jsem se mostu dočkala," nemůže si to vynachválit jedna z obyvatelek. 

Po Berounsku můžete vyrazit do opravdu krásné přírody, třeba i cestami Českého krasu.

Hýskovská cyklostezka s přemostěním se napojuje na cyklostezku Po stopách českých králů a dostanete se po ní jak do Berouna, tak do sousedního Nižbora. "Pro obyvatele to byla historická událost. Poprvé se dočkali mostu, který spojil oba břehy," pochvalovala si starostka. Obec má i svého slavného rodáka. Svůj život zde totiž započal český spisovatel František Nepil. 

Hýskov je skvělým cílem pro každého, kdo miluje přírodu a turistiku. Výlet do obce lze spojit s návštěvou nedalekých hradů Karlštejn Křivoklát nebo Koněpruských jeskyní. Můžete dostat lepší pozvánku na některý z letních víkendů