Velká prsa? Ne, Češi utrácí za plastiku očních víček

Zkušenosti s estetickými zákroky má téměř každý druhý Čech
 

Zkušenosti s estetickými zákroky má téměř každý druhý Čech. Zatímco zejména mladší ženy řeší úpravu poprsí nebo nosu, okolo čtyřicítky přichází na řadu korekce očních víček. Zájemců o tento zákrok přibývá i z řad mužů.

Lukáše Martínka jeho oční víčka trápila celý život. "Už ve škole se mi děti smály, že vypadám jako Číňan. Musel jsem si vyslechnout mnoho a mnoho posměšků, kvůli kterým jsem měl velmi nízké sebevědomí. Později jsem se bál oslovit nějakou slečnu, protože jsem měl obavy, že se mi stejně vysměje," popisuje dnes pětatřicetiletý muž z Benešova.

Svůj problém přestal řešit v době, kdy se seznámil se svou současnou manželkou. Pochopil, že jsou důležitější věci než vzhled. Přesto mu ale dětské posměšky uvízly někde v hlavě, protože minulý rok podstoupil plastiku očních víček. "Váhal jsem dlouho, ale nakonec jsem se rozhodl, že chci být se svým vzhledem spokojený. A bez operace to nešlo," přiznává.

Mužů s plastikou přibývá
Ještě před deseti lety byl zájem českých mužů o plastické operace prakticky nulový. Dnes je téměř každý sedmý pacient plastické chirurgie muž. Největší zájem mají právě o korekci očních víček, tyto operace ale vedou i u žen. "Operace horních víček podstupují z 60 procent ženy a ze 40 procent muži, kterých každým rokem přibývá. Nejčastěji se během operace používá vysokofrekvenční elektrokauter, který je šetrnější a zkracuje dobu rekonvalescence," popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Typickým pacientem u této plastiky jsou čtyřicátníci a starší lidé. Ale ani mladší lidé nejsou výjimkou, kteří podobně jako Lukáš Martínek nechtějí odsouvat zákrok na pozdější věk a žít s handicapem déle. Zkrátka chtějí být se svým vzhledem spokojení. "Pokud horní víčka začnou ztrácet svůj tvar, bez zákroku plastického chirurga už se jim nikdy zpět nevrátí," vysvětluje Stodůlka.

 

V Gemini se nevěnují jen plastikám. Zákrok, po kterém pacient nepotřebuje brýle na dálku ani blízko, provedl primář Stodůlka jako první na světě.

Nejde jen o vzhled
Zatímco zvětšování prsou nebo modelace nosu jsou operace, pro které se lidé rozhodují z estetických důvodů, u korekce očních víček mohou hrát roli i důvody zdravotní. "Oční víčka jsou téměř nepřetržitě v pohybu, proto také v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. Kůže na horním víčku ztrácí časem elasticitu, působí na ni gravitace a vlivem neustálého pohybu začne vytvářet převis, který v některých případech může přepadávat až přes okraj víčka a omezovat vidění. Kromě toho, že takové oční víčko nevypadá hezky a přidává na věku, může způsobovat i řadu dalších komplikací. Především tlačí na oči a způsobuje jejich únavu, slzení, pálení a další nepříjemné projevy, které časem mohou přerůst třeba v bolesti hlavy. Někdy mohou převislá oční víčka i zužovat zorné pole, což operace vyřeší," uvádí přednosta sítě očních klinik.

Dolní víčka tolik netrápí
V počtu provedených zákroků převládají operace horních víček, dolní víčka tvoří jen deset procent. U dolních víček se totiž tvoří spíše váčky, kvůli kterým vypadá tvář unaveně, a to už není problém zdravotní, ale estetický. Váčky se pod očima často objevují jako následek přemíry stresu, při rychlém úbytku váhy a především při nedostatku spánku. "Z kosmetických důvodů se také dají odstranit útvary na víčku, jako jsou například bradavičky nebo znaménka," uvedl odborník na operace očních víček Tomáš Prusenovský z oční kliniky Gemini.

Jedním z mýtů je, že operace očních víček jsou pouze sezonní záležitost. "Na horních víčkách lze zákrok provádět po celý rok. Po operaci dolních víček se může objevit modřina a obličej není asi čtvrt roku vhodné vystavovat slunečnímu záření," dodal Pavel Stodůlka.