Tradiční dožínky zažijete ve Veltrusech!

Zobrazit fotogalerii (5)
 

Tradiční vzdání díků za úrodu, to jsou dožínky – selská slavnost, kterou přijal za své i rod Chotků z Veltrus. Právě hraběcí dožínky si na zámku, jehož součástí byl vždy velký hospodářský dvůr, připomeneme v sobotu 13. srpna od 10.00 do 17.00.

Kdo zavítá do zámecké kuchyňské zahrady, kde se akce koná, bude mít možnost zapojit se do dění, díky kterému se seznámí s příběhem obilí od zrna až po chlebovou placku. Mezi jednotlivými stanovišti rozmístěnými v různých zákoutích zahrady nebude chybět sečení obilí, vážení, mletí, ale ani pečení samotné placky. Každý si může vybrat aktivitu dle své libosti.

Návštěvníky potěší i další tematické dílny, například aranžování ze sušených květin a obilí, výroba ozdob z vizovického těsta nebo pohybové hry pro děti. U rozličných stánků a občerstvení, kde nebudou chybět ani rodinné pivovary se svojí nabídkou, si pak jistě přijdou na své hlavně dospělí.

O zámku ve Veltrusech jsme již psali. Znáte jeho historii? Poslední ránu zámku Veltrusy zasadily povodně

Atmosféru podpoří dechová hudba v podání orchestru Vranovanka a těšit se můžete na ukázku lidových tanců nebo divadelní představení. Vrcholem programu bude krojovaný průvod, který projde mezi návštěvníky až k hraběti a slavnostně mu předá dožínkový věnec. Sláva se musí samozřejmě zapít pivem a zajíst koláči a kdo bude chtít, může se pustit do víru tance.

Za zdmi zahrady to ale nekončí. Jako každou sobotu, i nyní se budete moci svézt povozem taženým zámeckými koňmi. Zároveň bude otevřený prohlídkový okruh v severozápadním křídle zámku, který vás seznámí s posledními zdejšími majiteli z přelomu 19. a 20. století, nebo se můžete vydat na cykloprohlídku s průvodcem po paviloncích v zámeckém krajinářském parku.