Supi ze zoo se vrátí do přírody. Vypustí je v Bulharsku

Supi poputují do Bulharska
 

Již příští týden proběhne v rámci programu zaměřeného na ochranu supa mrchožravého vypouštění tří mláďat do volné přírody! A kam? Do oblasti pohoří Stara planina v Bulharsku.

Tentokrát bude Zoo Praha navracet dvě mláďata z vídeňské Tiergarten Schönbrunn a mládě, jež původně pochází z francouzské zoo Ménagerie Jardin des Plantes v Paříži, ale které odchovali adoptivní rodiče přímo v Zoo Praha! Tři mláďata tedy míří do volné přírody.

Balkánská populace supů je na Červeném seznamu IUCN zařazena do kategorie „kriticky ohrožený“, v Bulharsku potom žije téměř třetina populace. A právě sem, do přírody pohoří Stara planina v severním Bulharsku, budou letos vypuštěna tři mláďata supa mrchožravého.

Jedním z nich je mládě odchované v Zoo Praha adoptivními rodiči - Fatimou a Cháronem, které se do Prahy dostalo z pařížské Ménagerie Jardin des Plantes. “Tam se vylíhlo 11. června tohoto roku. Rodičovský pár však o snesené vejce nejevil zájem, a tak bylo mládě po dohodě s evropskou koordinátorkou záchranného programu supů mrchožravých převezeno do Prahy,” říkají zaměstnanci zoo.

O víkendu se v zahradě slavilo. Pražská zoo oslavila Mezinárodní den tygrů

Pěstounský pár se mláděte svědomitě ujal; mladý sup nyní dosáhl tělesné hmotnosti dospělých jedinců a v současnosti již může opustit hnízdo. Kromě mláděte odchovaného v Zoo Praha by se do volné přírody bulharských hor měla rozlétnout ještě dvě mláďata z vídeňské Tiergarten Schönbrunn.

Sup mrchožravý patří mezi nejohroženější druh supů žijících v Evropě. Zoo Praha se proto angažuje v projektech zaměřených na pomoc těmto supům přímo v jejich jihoevropské domovině. Navíc za posledních deset let odchovala nejvíce mláďat supů mrchožravých v Evropě, vede pro supy evropskou plemennou knihu, záchovný program (EEP) a kromě jiného je také členem dozorčí rady Nadace na ochranu supů (VCV).