Komár přenášející virus zika se blíží, nemocnice jsou prý připravené

 

K panice není důvod, přesto je třeba být ve střehu. To je asi hlavní zpráva, která se týká České republiky v souvislosti s virem zika. Komár přenášející zákeřnou nemoc se k nám totiž blíží mílovými kroky. Nemocnice jsou prý připravené, ty středočeské nevyjímaje. 

Zika virus je infekce, která stojí za tisícem dětí narozených s nevyvinutým mozkem. Virus je pojmenován podle stejnojmenného deštného pralesa v Ugandě, protože právě v této africké zemi se v roce 1947 poprvé objevil. Identifikován byl u opice, první člověk se nakazil v roce 1954 v Nigérii.

V gandštině znamená "zika" přerostlý a patří do čeledi Flaviviridae. Způsobuje horečku zika, což by nebylo tak strašné, protože je velmi podobná chřipce a po pár dnech sama odezní. Mnohem horší je fakt, že může za neurologickou poruchu zvanou mikrocefalie.

Jedovatého pavouka už ve Středočeském kraji máme, navíc přemnoženého.

Jde o těžkou vývojovou poruchu, která se projevuje zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku. Takže v ohrožení jsou nejvíce těhotné ženy, respektive jejich plody. I když se v minulosti zdálo, že se zika nebude nijak rapidně šířit, loni se z ničeho nic zjevil v Brazílii a dostal se neuvěřitelnou rychlostí doslova do celého světa. Latinská Ameriká hlásila během relativně krátké chvíle miliony nemocných.

Ani s klíštětem není radno se příliš kamarádit. Vyrobte si vlastní repelent. 

Nákazu šíří komár tropický Aedes aegypti, který se v Česku nevyskytuje. Namístě je však slovo zatím. "Nedávno byl zavlečen do Nizozemí. Takže pokud mám odpovědět na otázku, zda se vyskytuje v Evropě, tak jednoznačně ano," říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci František Rettich. Běžně žije také v Gruzii nebo Rusku, pravděpodobně se objevuje už i v Itálii, Řecku nebo Chorvatsku. 

Více o prvních dvou případech viru zika v Česku můžete číst zde.

U nás sice zatím není důvod k panice, přesto už jsme i v České republice zaznamenali několik případů onemocnění. Ani v jednom případě však nešlo o těhotnou ženu. "Jde o zavlečené onemocnění z oblastí, kam jsme nedoporučovali našim občanům cestovat," uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Konkrétně šlo o Dominikánskou republiku a Martinik.

Co by se však dělo v případě, že by komár opravdu doputoval až na naše území a nákaza se zde začala šířit? Zvládly by české a krajské nemocnice nápor pacientů? Na Berounsku jsou v klidu, nemocnice Hořovice je připravena. "Pacienta s virem zika přijememe, náš personál má instrukce, co dělat," potvrdil za nemocnici Konstantinos Tsivos.

Víte, že můžete hlasovat o nejlepší nemocnici ve vašem regionu? 

Stejně jako v Hořovicích jsou na tom podle ministra zdravotnictví nemocniční zařízení v celém Středočeském kraji, potažmo napříč republikou. Přesto budeme věřit, že komár zemře někde na hranicích Nizozemska a Německa.

Pokud by chtěl dorazit z druhé strany, doporučili bychom mu raději třeba šťastnou cestu na Sibiř. Tím spíš, že proti viru zatím neexistuje žádný stoprocentně účinný lék a dá se předpokládat, že ho mohou začít šířit i jiné druhy komárů.