Na státních památkách letos fotíte zdarma!

Zámek Náchod
 

Byli jste se již podívat na některém ze zámků? A víte, že letos na těch státních můžete fotit i interiéry? Vydejte se s námi na procházku po zámku v Náchodě!

Na výběr máte hned z několika prohlídkových okruhů. Čtyři vedou po interiérech, pátý vás zavede do věže s hladomornou a sklepení se studnou. Za vstup dáte 90 až 200 korun, za děti potom dáte 60 až 140.

V letošním roce máte navíc parádní příležitost trochu si tady pofotit. Na všech státních zámcích je totiž možné fotit, a to zcela zdarma. K tomu se váže další věc! Už jste slyšeli o Klíči k památkám? Jedná se o akci, díky které získáte vstup na jeden státní zámek zdarma. Jak na to, se dočtete již v pátek!

Které zámky stojí za to? Už jste se byli podívat? Velký PŘEHLED zámků, na kterých jste ještě nebyli. A první díl najdete zde: Velký PŘEHLED zámků, které stojí za návštěvu

Stručná historie:

První zmínka o Náchodsku najdete v polovině 11. století. Český kníže Vratislav II. uspořádal při svém tažení do Slezska roku 1068 na blízkém Dobeníně volbu pražského biskupa. Samotný hrad a pravděpodobně i město Náchod založil Hron z rodu Načeraticů, a to v polovině 13. století. Hrad Náchod byl vystaven na zemské obchodní stezce v blízkosti česko-kladské hranice, což mu přidalo na strategickém významu. Hronovi potomci měli Náchod v držení do roku 1321, kdy jej získal český král Jan Lucemburský a od něho později Hynek z Dubé.

Páni z Dubé měli panství do roku 1367. Roku 1414 získal Náchod Boček z Kunštátu a Poděbrad, o třináct let později jej zdědil Viktorina, budoucí český král Jiří z Poděbrad.

V období husitských válek se hrad dostal do rukou husitů a jeho osádka musela proto nejednou odrážet útoky ze Slezska. Roku 1437 hrad i město dobyl husita Jan Kolda ze Žampachu. Ten odtud vyjížděl na loupeživé výpravy do Čech i Slezska. Jiří z Poděbrad hrad právoplatně začal vlastnit až roku 1456, kdy hrad dobyl.