Naučte se zachránit život při dopravní nehodě

Než přijedou záchranáři, mnohdy o životě rozhodují vteřiny
 

Nehody na silnicích vznikají každý den. Při havárii vozidla může mít řidič štěstí, mnohem častěji ale bývá v ohrožení života. Víte, jak zachránit život při dopravní nehodě? Vědět, jak zasáhnout, patří k základnímu poučení každého řidiče a zachrání nejeden život.

Pokud už dopravní nehoda nastane, nikdy to není nic příjemného. Přesto se i triviální nehoda může zvrtnout ve tragédii, pokud nepostupujete správně. Rozhoduje nejenom čas, ale i správný postup.

 

Zabezpečit místo záchrany

Jestliže chcete zachránit lidský život, ze všeho nejdříve je potřeba zastavit na bezpečném místě u krajnice. Zapněte výstražná světla a zatáhněte ruční brzdu. Na sebe je nutné obléci reflexní vestu kvůli nebezpečí projíždějících aut a na cestu je nutné dát výstražný trojúhelník. To se vyplatí provést co nejrychleji. Vezměte si autolékárničku a mobilní telefon.

 

Zabezpečit spolucestující a ostatní přítomné

Nejlepší je, když všichni spolucestující a další přítomní nezranění jsou mimo silnici. Nikoliv ve vozidle, nebo pomotávající se kolem. Měli by být v bezpečí nejlépe za svodidly. Teprve pak můžete zachraňovat životy zraněných.

 

Jak to může dopadnout, když neoznačíte cestu včas? 

Dopravní nehody ve Středočeském kraji. Jenom dnes v obci Petrovice okres Příbram havarovala dvě nákladní vozidla, naštěstí bez zranění. Na Praze-východ havarovalo těžké nákladní vozidlo kvůli překážce na vozovce. Projíždí se zde po D8 na trase Bílinka - Praha zvýšenou opatrností. Dopravní nehoda proběhla i na Praze-západ. V ulici Boženy Němcové havarovala dvě nákladní vozidla. Výjimkou nejsou ani požáry aut. V Příbrami dnes shořela dvě auta. Včera hořelo auto také v Říčanech.

 

Volejte záchranku

Zavolejte co nejrychleji na tísňovou linku 155 nebo 112. Operátorovi řekněte, kde se nehoda nachází, stav a počet zraněných. Automaticky aktivují záchranné složky. Operátorovi nezavěšujte, můžete ho přepnout na hlasitý odposlech a zahájit záchranu. Operátoři vám mohou poradit, jak poskytnout první pomoc zraněným.

 

Z auta se kouří? Neznamená to, že hoří 

Téměř u všech závažnějších dopravních nehod dojde k proražení chladiče, uniklá chladicí kapalina společně s horkým motorem vytvoří páru. To neznamená, že auto hoří. Pokud neuvidíte plameny, nemusíte se toho obávat. Jestliže je to možné, zajistěte havarované vozidlo zatažením ruční brzdy a vypněte zapalování. Vždy si dávejte pozor na neaktivované airbagy v poškozeném autě!

 

Rozhodněte se, kdo potřebuje pomoc rychleji

Zraněných může být i více, ale ti, kdo křičí o pomoc, nemusí být v tak vážném ohrožení života jako ti, kteří jsou potichu. Právě zranění, kteří jsou potichu, bývají v akutním ohrožení. Na záchranu života máte často jen pár minut nebo vteřin. Proto se nevyplatí to podceňovat.

 

Nenechte zraněného vykrvácet

Jestli zraněný masivně krvácí, hned krvácení zastavte přímým stlačením prsty v ráně. Můžete k tomu použít gumové rukavice z lékárničky. Když raněný vykrvácí, už ho nikdo nezachrání.

 

Nebojte se s ním pohnout – musí mít příjem kyslíku

Třebaže může být poraněná páteř zraněného, nesmíte se bát umožnit mu přísun kyslíku. Nejdříve zjistěte stav vědomí zraněného přímo na místě, kde se nachází. Pokud nereaguje na žádný podnět, je v bezvědomí – tady je důležité, aby zraněný v bezvědomí dostatečně dýchal. Pokud dýchá, není potřeba s ním hýbat.

Pokud ale nedýchá, musíte mu zaklonit hlavu a zvednout bradu – uvolní se tak dýchací cesty. Zjistěte stav dechu pohledem a poslechem po dobu 10 vteřin. Za tuto dobu se musí alespoň dvakrát nadechnout. Jestliže začal zraněný v bezvědomí dýchat, je potřeba udržovat mu volné dýchací cesty až do příjezdu záchranky.

 

Nedýchá ani po záklonu hlavy. Tady pomůže jedině srdeční masáž

Kritický stav, kdy zraněný nedýchá normálně nebo si nejste jisti stavem dechu. Musíte provést srdeční masáž. Nelze ji provést ve vozidle, musíte zraněného vyprostit – pokud se to podaří, položte ho na zem a začněte stlačovat hrudník do hloubky 5 až 6 cm, s frekvencí asi 100 až 120 stlačení za minutu. Proškolený záchrance může po každých 30 stlačením hrudníku provést 2 umělé vdechy.

 

Příjezd záchranářů

Než přijede na místo sanitka, trvá to obvykle jen pár minut. Někdy však v boji o přežití rozhodují vteřiny, proto znát správné postupy záchrany lidského života je opravdu podstatné. Zraněný za tu dobu může vykrvácet nebo se může udusit. Po příjezdu profesionálních záchranářů jim předejte všechny informace o nehodě. Poté se zdržujte v bezpečné vzdálenosti a řiďte se pokyny záchranářů.

 

Zdroj: tytozvladnes.cz