Jedovatý pavouk, potopený přívoz i rekvalifikace zdarma. To byl týden ve středu Čech

 

I v uplynulém týdnu jsme vám přinesli desítky zajímavých článků. Pojďte si s námi připomenout ty nejzajímavější.

Největší zájem v uplynulém týdnu vyvolal článek o zápřednici jedovaté. Tento malý pavouk pochází z jihu Evropy, vlivem oteplování klimatu se usazuje i v Česku. Nejnebezpečnější je v srpnu, kdy si staví hnízda v trávě. Kousnutí zápřednice naštěstí není pro většinu lidí životu nebezpečné, pozor by si měli dávat hlavně děti a alergici.
 

A u hmyzu ještě chvíli zůstaneme, i když toto téma není mnohým příjemné. Komár přenášející virus zika se totiž může objevit i v Česku. Hygienici zaznamenali už několik případů onemocnění, ani v jednom případě nešlo o těhotnou ženu, pro které je virus nejnebezpečnější. Způsobuje totiž neurologickou poruchu zvanou mikrocefalie, která se projevuje zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku plodu. Co by se dělo v případě, že by komár opravdu doputoval až na naše území a nákaza se zde začala šířit? Zvládly by české a krajské nemocnice nápor pacientů? Na Berounsku jsou v klidu, nemocnice Hořovice je připravena. "Pacienta s virem zika přijememe, náš personál má instrukce, co dělat," potvrdil za nemocnici Konstantinos Tsivos.

Ale pojďme od hmyzu k savcům, konkrétně ke psům. Jejich páníčkové rozhodně neměli klidný týden. Pejskaři v Čelákovicích se bojí, protože městem údajně obchází neznámý travič psů, který má podle některých tvrzení na svědomí již tři psí životy. V Kladně zase volně pobíhající pes napadl psa na vodítku. Pak se poprali i majitelé.

Půjdete se na něho podívat?

A ještě tu máme dvě zprávy ze zoo, co milovníky zvířat potěší. V letošním roce se v Zoo Praha narodilo a vylíhlo již devět set mláďat. Mezi ta méně známá, ale neméně zajímavá, patří i letošní čtyři mláďata gekona zázračného. Další dobrou zprávou je, že už příští týden proběhne v rámci programu zaměřeného na ochranu supa mrchožravého vypouštění tří mláďat do volné přírody! A kam? Do oblasti pohoří Stara planina v Bulharsku.

A teď už k lidem. Jste zaměstnaní a máte zájem o rekvalifikaci? Šéf na vás tlačí, chce s vámi ukončit pracovní poměr, pokud si nedoděláte vzdělání? Úřad práce vám může zaplatit rekvalifikaci. "Lítačka", která nahradila OpenCard, je nyní nově k dostání na vybraných vlakových nádražích. Navíc ji můžete nově pořídit i online. A to již od pondělka 1. srpna! 

Romantické odpoledne se rázem může změnit v boj o holý život. Něco podobného se stalo před pár dny na Slapské přehradě, když se s nic netušícími turisty začal potápět přívoz. Šlo však spíš o náhodu, nic takového se běžně neděje. Jde prý o bezpečnou formu přepravy

Když je ale vody moc, není to žádná sranda. Při povodních mají hodně práce hasiči, a to i ti dobrovolní. Například jednotka z Dobřichovic si během povodní v roce 2013 sáhla až na samé dno sil, vypráví jejich velitel Martin Jurkovec.