Zahrada ve venkovském stylu? Zasaďte do skalek rozrazil

Rozrazil dodá zahradě venkovský nádech
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rozrazil je bylinka vhodná do skalky, na záhonek nebo jen do květináče na balkon. Retro zahrady se vrací, vylaďte si zahradu ve stylu našich babiček.

Máte rádi nedbale upravenou zahrádku s příjemným nádechem venkova? Přesně pro vás je nenápadná bylinka rozrazil. Modré květy rozrazilu rostou v trsech, které dosahují výšky od čtyřiceti do sta centimetrů. 

Z rozrazilu lékařského si vyrobte domácí šťávu: Čerstvou nať umyjeme a protlačíme přes domácí odšťavovač, naplníme do malých  lahviček a vložíme do chladničky.

Malými kvítky potěší po celé léto

O rozrazilu můžeme prohlásit, že je to plevel. Pokud ho nebudete usměrňovat, pokusí se ovládnout značnou část vaší zahrady. Jeho velkou výhodou je doba květenství, rozzáří zahradu od června do konce září.

Rozrazil lékařský využijete nejen jako jemnou dekoraci skalky nebo záhonku, ale i jako účinného domácího léčitele. Působí na uklidnění organismu stejně jako meduňka. Přečtěte si o dalších jejích pozitivních účincích. Snižuje cholesterol, čistí krev, bojuje s chronickým ekzémem,

Modré kvítky vyrůstají na středně vysokých trsech

zlepšuje paměť a utišuje revmatické bolesti.

Plevel s potřebou závlahy, živiny však nedoplňujte

Ačkoli je rozrazil samorost, v suchém prostředí moc parády nenadělá. Vyžaduje pravidelnou zálivku především za tropických letních dnů. Zalévejte je však pozdě večer, ať je nespálíte. 

Zasaďte ho do skalky, na záhonek nebo do květináče na balkon

Rozrazil vyžaduje výživnou a dobře propustnou půdu, na časté dohnojování však zapomeňte. Umělé dodávání živin této bylince neprospívá. Zkuste čas od času domácí organické hnojivo, které hravě vyrobíte z plevele.

Čaj z rozrazilu lékařského: Jedna vrchovatě naplněná kávová lžička na dvě stě padesát mililitrů vody. Spaříme a krátce vylouhujeme.