Pojďte ochutnat nejlepší dobroty z kotrče! RECEPTY najdete uvnitř

Už jste ho ochutnali?
 

Už jste ochutnali tuhle výtečnou houbu? Že ne? Zkuste to s našimi recepty! Přinášíme hned tři a všechny jsou luxusní!

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je mohutná jedlá chorošovitá houba keříčkovitého vzhledu, která parazituje převážně na kořenech borovic. Poto jej obvykle najdete právě pod borovicí nebo na jejím pařezu. Jaké dobroty z kotrče připravíte?

V těstíčku i trojobalu

Kotrče můžete usmažit, je to méně známá varianta, ale určitě stojí za vyzkoušení. Houbu osušte a obalte v klasickém trojobalu, tedy mouka, vejce, strouhanka. A hurá, můžete jej smažit!

Pokud nemáte chuť na trojobal, zkuste těstíčko! Vejce, mléko, mouka, do směsi přidejte trochu mléka, sladké papriky a soli, usmažte. Budete se určitě olizovat!

Dršťková

Pro podobnost s dršťkami (až na zápach, který kotrč nevydává) se z něho často dělá dršťková – podobně jako třeba z hlívy nebo masáků. Ovšem tahle je té opravdové asi nejvíce podobná.

– 350 g houby kotrče
– 1,25 l vývar kuřecí
– 200 g brambory
– 100 g cibule
– 2 PL jíška /40 g/
– 1 PL sádlo
– 2 čl paprika mletá
– 1 ks stroužek česneku
– petrželka
– sůl, pepř, majoránka, kmín

Na sádle orestujeme do růžova drobně pokrájenou cibuli. Zaprášíme lehce kmínem a bohatě paprikou. Promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a zahustíme jíškou. Přivedeme opět k varu a necháme mírně probublávat 5 minut. Do vroucího zahuštěného základu přidáme brambory pokrájené, jak je libo, a necháme dalších 5 minut. Pak přidáme houbu kotrč. Pozor, musíte jej pořádně oprat! Často v něm bývají zalezlí slimáci, červíci, brouci a nebo je v něm hodně hlíny či jehličí. Pokrájené kousky se uvaří za nějakých 8 až 10 minut. Nakonec vychutíme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Do hotové polévky přidáme pořádnou hrst čerstvé posekané listové petrželky.

Omáčka

Další možností, jak zužitkovat tuhle výtečnou houbu, je i kotrčová omáčka. Houbu nakrájíte, hodíte na wok se sádlem, solí, pepřem a cibulí. 10-15 minut restujete, stáhnete teplotu a necháte podusit. Upečte nebo osmahněte kuřecí špalíčky a můžete vesele podávat s kotrčovým přelivem!  

Klíčová slova: