Jak postupovat, když onemocníte na dovolené?

Co předložit v zahraničí, když se objeví zdravotní problém, a jak postupovat po návratu?
 

Chystáte se teprve na dovolenou, máte sbaleno, promýšlíte všechny detaily. Přestože by ve svém volnu nikdo nechtěl onemocnět, hodí se vědět, jak postupovat v případě nemoci nebo zranění.

I když si to obvykle lidé neradi připouští, je nutné pečovat o své zdraví i v průběhu dovolených. Právě na dovolené může vzniknout úraz nebo menší zranění, které bude potřeba akutně ošetřit. Nikdo na to předem raději nemyslí a ve skrytu duše doufá, že právě jemu se to vyhne. Ale stačí třeba špatně šlápnout ve vodě na kámen nebo ježka v moři, k onemocnění zase stačí změna klimatu a teplota je na světě.

 

Stejně jako se můžete pojistit proti špatnému počasí počas vašeho volna, neměli byste zapomínat právě na zdravotní cestovní pojištění. Vyjde na pár korun a rozhodně ho v případě nutnosti oceníte. Zdravotní pojištění si můžete sjednat u všech českých pojišťoven. Výběr je široký. Jestliže máte například pojišťovnu VZP, můžete dokonce využít 24hodinovou asistenční službu i v zahraničí.

 

V rámci EU uplatníte Evropský průkaz

Jestli cestujete v rámci Evropské unie, můžete uplatnit nároky pomocí kartičky pojištěnce. Ta slouží zároveň jako Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Když ho předložíte, tak by vám měla daná nemocnice (či doktor), která je součástí veřejného zdravotního pojištění, přeúčtovat náklady na zdravotní péči VZP ČR.

Už jste napůl rozhodnuti, že se podíváte do vaší vysněné destinace. Ale ještě váháte nad tím, jak se budete vlastně v daném místě pohybovat? Máme pro vás užitečné tipy od zapálených cestovatelů. 

Může se ale stát, že navštívíte soukromou ordinaci nebo i veřejnou nemocnici, kde nebudou ochotní přistoupit na přeúčtování. Tehdy budete muset sáhnout do kapsy a uhradit zdravotnické služby na místě. Proto vyjde lépe uzavřít zdravotní pojištění před dovolenou, můžete dost ušetřit.

 

Když jste na pokraji smrti

V některých akutních případech vás zdravotníci v zahraničí ošetřit musí bez ohledu na to, jestli jste se předem pojistili nebo ne. Pak máte možnost rozhodnout se podle tarifů státu ošetření, nebo podle českých tarifů. Když si vyberete tarify státu ošetření, tak budete muset odeslat žádost o vyčíslení do zahraničí. České pojišťovny totiž nejsou oprávněné částku k náhradě vyčíslit samy – je tady ale dobré vědět, že na takové vyčíslení můžete čekat i několik měsíců, takže je lepší nechat to spočítat podle českých tarifů. U nás je žádost předána reviznímu lékaři a ten částku vyčíslí na základě provedených výkonů.

Ne všechno bohužel může proplatit pojišťovna. V mnoha evropských státech musíte hradit část nákladů ošetření či hospitalizaci, jde o takzvanou spoluúčast. Přeúčtování spoluúčasti bohužel nepřijde do úvahy – musíte ji doplatit sami.

 

  • Přivezli jste si také z dovolené nějaký ten suvenýr? Zpozorněte, ne všechno je dovoleno dovážet. Kontrolují se léky, rostliny, domácí mazlíčci, ale i peníze, ke kterým nemáte doklad.