Agresivní pacient neměl šanci, v nemocnici si s ním poradili

 

Je to stále častější jev. Agresivní pacient fyzicky napadne personál sanitky nebo zaútočí dokonce přímo v nemocnici. Personál často neví, jak postupovat. V Ústřední vojenské nemocnici Praha už by však takového člověka nejspíš dokázali zvládnout. 

V pavilonu nemocnice se totiž ve spolupráci s policií uskutečnilo cvičení zaměřené na ochranu osob právě před agresivním pacientem a ozbrojeným útočníkem. "Zajištění bezpečnosti pacientů i personálu věnujeme velkou pozornost. Nácvik reakcí v krizových situacích považujeme za součást preventivních opatření přispívajících k minimalizaci následků mimořádných událostí," potvrdil náměstek ředitele ÚVN pro léčebnou a preventivní péči Ivan Jeřábek.

Sanitka se k vám dostane do osmi minut. Strážníci už dokáži pomoci okamžitě.

Modelové situace byly voleny na základě pravděpodobnosti reálné události. Cvičení navíc prověřilo úroveň připravenosti bezpečnostní služby nemocnice a součinnost s policií. "Nacvičované situace byly velmi reálné a přínosná byla i podpora a předání bohatých zkušeností policie s řešením mimořádných událostí,“ zhodnotil Jeřábek.

S agresivitou se potýkají i policisté. Výjimkou nejsou ani rány pěstí.

Vzájemnou provázanost si pochvaluje i policie. "Modelujeme opravdové situace nejen od nás, ale i ze zahraničí. Díky tomu personál nemocnice přistupuje ke cvičení s plnou odpovědností," doplnil náměstek ředitele pražské policie Zdeněk Bezouška.

Dokonce i při venčení psa můžete přijít k úhoně. Pejskařka se chtěla prát a kousala.

Celá akce probíhala formou aktivního zapojení zaměstnanců nemocnice a bylo situováno do zinscenovaného běžného ambulantního provozu. "Role útočníka připadla figurantům z řad policie. Cvičení se aktivně účastnily více než čtyři desítky zaměstnanců ÚVN, především z pracovišť, kde nejčastěji dochází v běžné praxi k agresi," doplnila policejní mluvčí Iveta Martínková. Konkrétně tedy šlo o Emergency, psychiatrické oddělení a Informační službu.