Škůdci se množí: Vyžeňte je ze své zahrady!

Mšice se množí velmi rychle, s odstraňováním neotálejte
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Mšice, housenky, slimáci, hraboši a další! V srpnu mají škůdci pré, jak se jich zbavit a jak jejich výskytu předejít?

V srpnu mají škůdci na našich zahradách hody. Kromě chorob, které napadají naše opečovávané květiny a stromy, se množí živočišní škůdci. Kteří to jsou a jak s nimi zatočit?

Mšice - malý postrach všech zahrádkářů

Housenky si pochutnají na každém listu ze záhonku

Mšice jsou malí a nenápadní škůdci, kteří dosahují velikosti od dvou do deseti milimetrů. Jejich velikostí se však nedejte zmást, patří totiž k jedněm z nejvytrvalejších a nejnepříjemnějších škůdců. Co se týče výběru napadených rostlin, nejsou nijak nároční. Spokojí se s pokojovou rostlinou i zdravým stromem. 

Mšice dokáží během chvilky natropit velkou neplechu, s bojem proti těmto malým škůdcům tedy nijak neotálejte. Mějte na paměti, že jedna samice dokáže za svůj krátký pár týdnů trvající život zplodit až dvě stě dalších potomků.

Jak se se mšicemi vypořádat? Nejprve vyzkoušejte přírodní cestu, na těchto parazitech si rádo pochutnává například slunéčko sedmitečné, smlsnou si vosičky Aphidius colemani. Někteří zahrádkáři doporučují používat klasické mucholapky, určité množství se na ně nachytá, problém se mšicemi však nevyřeší.

Ať chcete, nebo ne, na mšice jsou nejúčinnější chemické přípravky ve spreji. Na trhu jich je velké množství. Nepoužívejte však neustále pouze jeden druh spreje a střídejte je. Mšice se dokáží obrnit.

V období srpnových dešťů trápí naše zahrady i slimáci a plzáci, na které je kdejaký zahrádkář krátký. Jak si s nimi poradit? Vyzkoušejte našich deset osvědčených fíglů na proradné okusovače.
Krtek může zahradu nepříjemně poznamenat

Housenky

Než se z housenky stane motýl, nějakou dobu naši zelnou zahradu pěkně potrápí. Nejvíce si pochutnávají na zelenině na záhonech, neopovrhnou žádným listem. Například larva běláska dokáže nadělat velkou paseku.

Pomoc vám s nimi mohou ptáci, kteří se housenkami živí, při přemnožení housenek jsou na ně ale i zpěváčci krátcí. I v tomto případě budete pravděpodobně nuceni sáhnout po koupených přípravcích.

Je malý, roztomilý a slepý. Přesto ho většina z nás proklíná. Jak se zbavit krtka?

Malí hlodavci dokáží nadělat vrásky na obličeji

Hraboši se pouští do kořenových systémů

Nejen hmyz, ale i malí hlodavci mohou s naší zahradou nadělat divy, ovšem spíše v negativním smyslu. Můžeme jmenovat například hraboše polního. Neponičí vám sice okrasné květiny, zato se ale vyřádí na stromech, menších stromcích a na keřích.

Hlodavci se množí několikrát do roka. Když se vám rozvětvená hraboší rodinka pustí do okusování kořenů, vězte, že máte velký problém. 

Hraboši trápí nejvíce zahrádkáře, kteří mají zahrady na vesnicích nebo poblíž polí. V boji s nimi se nejvíce osvědčila prevence. Tito malinkatí hlodavci nemají rádi hluk, často tedy v okolí sekejte trávu a zbavujte ji plevele. Kromě chemických odpozovačů vyzkoušejte i aromatické bylinky a další rostlinky jako například česnek nebo afrikány. Citlivý čich zavelí hrabošům se vaší zahrádce vyhnout a na chvilku potrápí vaše sousedy.