Jak jíst na cestách: Místní speciality ano. Vodu pouze balenou

Vyzkoušejte horké nápoje, které ještě neznáte
 

Co je nejlepší jíst na dovolené? Zapomeňte na paštiky a polévky z pytlíku. Nejvíce vám prospěje ochutnávat místní speciality. Pitný režim doplňujte zásadně balenou vodou! Jinak můžete mít střevní problémy.

Dovolená je časem, který si musíte co nejvíce vychutnat, ať už ji pojmete akčně, nebo budete poléhávat u vody. Nebo obojí. V každém případě se musíte po čas celé dovolené stravovat jinak, než jste obvykle zvyklí. Některé zásady se opravdu hodí vědět, protože se tak můžete vyhnout banálním problémům.

 

Využijte all inclusive
K moderním způsobům, jak se na dovolené stravovat, patří například all inclusive nebo snídaně a večeře formou bufetu. "Tuto formu stravování určitě schvaluji, máte možnost výběru, takže nasytíte nejen žaludek, ale uspokojíte i chutě. Jídlo formou bufetu navíc bývá pěkně naaranžované, a protože se říká, že jíme i očima, je to jedna z věcí, na kterou budeme po návratu určitě rádi vzpomínat," říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

 

Tento způsob má jednu nevýhodu, a sice že budete mít tendence přejídat se. Rada pro vás: Nabírejte si malé porce od různých druhů jídel, ale opravdu jen tolik, kolik sníte. Ochutnávejte jídlo, které si doma nedáte - různé druhy ryb, zeleninu, ovoce, místní sýry. Můžete zkusit i lehký dezert. 

 

Pitný režim! Vodu pouze balenou a žádný led

V parných dnech musíte pravidelně pít, každý člověk by měl vypít 40 ml tekutin na jedno kilo své hmotnosti, nebojte se zavlažovat hodně. Ideální svačinkou je ovoce, zelenina či vodové zmrzliny. Vždy pijte raději balenou vodu. Platí to nejen pro exotické destinace, jako je Afrika nebo Asie, každý člověk může na mikroorganismy v místní kohoutkové vodě reagovat jinak.


„Rozhodně nepijte vodu kohoutkovou, jezte pouze kusové čerstvé ovoce a zeleninu, kterou si také opláchněte balenou vodou. Vyhněte se připraveným salátům. Doporučuji použít balenou vodu i na ústní hygienu. Také pijte nápoje bez ledu. Led totiž bývá obvykle připraven z místní kohoutkové vody, která může obsahovat bakterie způsobující průjmy a další choroby,“ upozorňuje nutriční specialistka. 


Dávejte si také pozor na to, aby jídlo, které kupujete, nebylo jakkoli závadné nebo zkažené. To může ve vyšších teplotách lehce nastat. "Nekonzumujte nedostatečně tepelně upravené ryby a maso. Obecně platí, že tam, kde je větší koncentrace lidí, bude i dobré jídlo, protože bude připraveno z čerstvých surovin; než se stihne zkazit, prodá se,“ radí Šimková.

 

  • Co je nejlepší jíst na dovolené? Další důležité tipy čtěte již zítra. 

 

Léto je v plném proudu. Všichni jezdí na dovolené, a tak je zvýšené riziko dopravní nehodovosti a s tím spojených úrazů. Policie vydala několik důležitých bodů, které bychom neměli podcenit!