Aktivita klíšťat je na maximu. Zájem o očkování prudce stoupá

Právě na podzim jsou klíšťata nejvíce infikovaná
 

Klíšťata jsou letos aktivnější, zájem o očkování prudce roste. Příspěvek na vakcínu VZP vyplatila už 75 tisícům lidí, což je proti loňskému roku dramatický nárůst.

Teplé počasí svědčí klíšťatům. Právě v těchto dnech jsou klíšťata nejaktivnější. Kvůli poslední teplé zimě a malému počtu mrazivých dnů je letos předpověď výskytu klíšťat téměř trvale na nejvyšším stupni 10. To znamená, že byste se měli pohybovat spíše po cestách, nesedat nebo nelehat si do trávy. Rozhodně je na místě použít repelent. A úplně nejlepší je nechat se proti klíšťatům očkovat. 

Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě v posledních letech roste. Ukazují to data Všeobecné zdravotní pojišťovny. Za první pololetí letošního roku vyplatila příspěvek na vakcínu už bezmála 75 tisícům lidí. To je velký nárůst proti loňsku, kdy za úplně celý rok tohoto benefitu využilo "jen" 85 tisíc lidí. Dá se očekávat, že žádosti o očkování nejsou pro tento rok zdaleka u konce.

 

Určitý nárůst VZP zaznamela i ve vyplacení příspěvku na vakcínu loni a letos v prvním pololetí. Důvodem je i to, že loni byla výše příspěvku maximálně 500 korun, od letošního března ale mohou lidé čerpat až 650 korun v rámci speciálního očkovacího programu.

Průměrné náklady na léčbu nemocného s klíšťovou encefalitidou se pohybují kolem 14,5 tisíce korun ročně. Nemoc však často zanechává vážné a trvalé následky, jako je například ochrnutí, poruchy soustředění či snížení intelektuálního výkonu. S tím pak souvisí další sociální a zdravotní náklady.

 

Jak velký zájem o očkování je ve Středočeském kraji za první pololetí tohoto roku a kolika lidem VZP na vakcínu přispěla? To ukazuje následující tabulka. Nejvíce příspěvků bylo vyplaceno samozřejmě v Praze, nejméně pak v Mladé Boleslavi.

 

Ve středu Čech přitom 10-20 procent klíšťat přenáší boreliózu, 1-6 procent pak přenáší encefalitidu a ehrlichiózu, podle jednotlivých obcí se procenta liší. Jsou tady však i další nemoci, jako je Babosie, Bartonelly a Tularemie.