Pusťte zahradu domů. Kterými květinami ho vyzdobit a jak je usušit?

Fantazii se meze nekladou
 

Radost z rozkvetlých květin můžete mít nejen na zahradě, ale i v teple domova. Kterými květinami si v srpnu můžete vyzdobit interiér a jak je správně usušit?

Přeneste zahradu do svého domova a nechte ho rozkvést. Skočte si nařezat květiny nebo na pole pro makovice, obilí a další rostliny.

Letní dny se pomalu ale jistě blíží ke konci, to ale neznamená, že zahrada truchlí. Naopak. Srpen je měsícem, kdy je zahrada doslova zavalená nejrůznějšími květy. Na které si počíhat?

Nařežte si očekávané letničky

Srpnové dny s sebou přináší i rozkvetlé astry, hledíky a cínie. Na domácí výzdobu čekají i růže nebo například rododendrony. Potřebujete rostliny do vyšší vázy? Z trvalek nám právě kvetou slunečnice, divizna, juka nebo zlatobýl.

Jako dekorace nikdy nesmí chybět čerstvě nařezané cibuloviny, a to nejlépe v pestrých barvách. Nyní kvetou mečíky, begónie a některé druhy lilií. Na konci měsíce si počkejte na jiřiny.

Parádu nadělají i okrasné dřeviny a obilí

Chcete originálnější dekoraci? Nařežte do vázy okrasné dřeviny. Venkovský styl navodí zelené i zralé obilí, makovice, chmel nebo například bodláky. Vyzkoušejte také ostropestřec. 

Pro delší požitek rostliny nasušte

Nepouštějte se do experimetů s umělými květinami z obchodů a vyrobte si přírodní dekoraci ze sušených rostlin. Pro urychlení sušení můžete vyzkoušet sušičku, mikrovlnnou troubu nebo i nějaké hygroskopické látky.

Pokud ale se sušením příliš nespěcháte, stejně poslouží čerstvý vzduch. Mějte na paměti, že kvetoucí rostliny sušíme vždy, když ještě nejsou tolik rozkvetlé. Sušením se květy rozvinou a mohlo by se stát, že by okvětní lístky opadaly.

Před sušením zkontrolujte, zda nejsou květiny mokré, pokud ano, pečlivě je rozprostřete, aby měly dostatek prostoru. Sušte je květy dolů, uvázané na provázku v suché místnosti. Ve vlhkém prostředí by rostliny do pár dnů zplesnivěly.