Mladá Boleslav bojuje proti prohlášení domu kultury za kulturní památku

Mladá Boleslav bude mít nové nádraží!
 

Mladá Boleslav nesouhlasí s prohlášením domu kultury za kulturní památku. Při rekonstrukci by to znamenalo vyšší náklady a delší jednání. Přípravy oprav však nadále pokračují.

Rada města se na svém posledním zasedání zabývala především prohlášením domu kultury za kulturní památku. „V červnu nám přišel dopis z Národního památkového ústavu, že chtějí tento objekt prohlásit za kulturní památku. Rada města včera jasně svým nesouhlasem dala najevo, že s tímto záměrem nesouhlasí,“ řekl náměstek primátora Daniel Marek.

Podle Marka i přes tuto snahu Národního památkového ústavu vše běží nadále podle plánu a k žádným komplikacím nedošlo.

Město přípavy oprav nepozastavilo

Na konečné studii rekonstrukce celého domu kultury architekt nadále pracuje. Vypracovanými materiály se bude město zabývat v průběhu srpna. Přípravy by měly být hotové v průběhu září, nejpozději během října. 

„Na této studii se chce také částečně podílet i hlavní designer automobilky Jozef Kabaň, se kterým máme schůzku příští týden. Takže nyní jsme velmi zvědaví na jeho podněty a návrhy,“ řekl náměstek Marek.

Prohlášení za kulturní památku bude pro město znamenat zvýšení nákladů

Město nyní bude pokračovat ve všech přípravách bez ohledu na informaci od Národního památkového ústavu a bude vyčkávat, jaké další postupy tento ústav zvolí. „Samozřejmě prohlášení domu kultury za památku by bylo pro nás velkým problémem. Vždy tento stav znamená větší finanční obnos při opravách a rekonstrukcích," dodal náměstek primátora.