5 věcí, které nesmíte zapomenout před dovolenou

Víte co všechno s sebou?
 

V případě, že cestujete do zahraničí, tak určitě nezapomeňte na následujících pět věcí! Mohlo by se vám to pořádně vymstít. 

Léky

V první řadě nezapomeňte na léky! Vypadá to jako jasná věc, neřekli byste, kolikrát je lidé zapomenou. U nás doma je to na denním pořádku. Ti, kteří zůstali doma, potom posílají stříbrné blistříky poštou, aby sklerotici neskonali. Stejně tak ale nesmíme zapomínat například na léky proti bolesti, dezinfekci či obvaz. Cestujeme-li autem, je to trošku jednodušší. Autolékárnička patří mezi povinné vybavení a tam všechny potřebné léky obvykle najdeme.

Cestovní pojištění

Jedeme-li do zahraničí, tak nesmíme zapomenout na cestovní pojištění. Vyjde to asi na třicet korun denně a máte jistotu, že vám pojišťovna proplatí nejen léčebné výlohy, ale (nedej Bože) i hliníkovou rakev.

Cestovní doklady

Určitě si nezapomeňte platný pas, respektive občanský průkaz. Bez toho byste moc daleko nedorazili. Po Evropě si vystačíte s občankou, ale propadlá vám taky moc platná nebude.

Cestování vlastním autem

Pokud jste se rozhodli dát přednost cestování vlastním automobilem, tak určitě nepodceňte jeho technický stav a své řidičské schopnosti. A co by vám určitě nemělo chybět?

  • náhradní elektrické pojistky a žárovky,
  • příruční zvedák hever a klíč na šrouby kol,
  • náhradní rezervní kolo,
  • výstražný trojúhelník,
  • autolékárnička s neprošlou platností,
  • v některých zemích je povinná i výstražná reflexní vesta ve voze.

Výměna peněz a platební karty

Peníze na dovolenou si pohodlně vyměníte v bance nebo ve směnárně. Před nákupem je dobré si zjistit nejvýhodnější kurzy měn, v některých směnárnách potom při směně nad tisíc či dva tisíce korun nakoupíte se slevou. V zahraničí můžete platit platební kartou stejně jako doma. Před odjezdem zjistěte, zda si vaše banka za takovou platbu neúčtuje poplatky a do kdy karta platí.