Nejbližší příbuzní slonů přijeli do zoo

Řekli byste, že tenhle tvořeček má nejblíže ke slonovi?
 

Tak maličcí a přitom nejbližší příbuzní slonů?! Kdo by to byl řekl. Nyní se nově nastěhovali do Zoo Praha.

Nově můžete v expozici umístěné v pavilónu Afrika zblízka obdivovat trojici damanů stepních, které zoo získala z německého Bernburgu. Jde o druh v evropských chovech relativně řídce zastoupený - v současnosti ho chová jen patnáct zoologických zahrad. Zajímavostí tohoto druhu je, že byť se jedná o zvíře menšího vzrůstu s váhou od 1,3 do 4, 5 kilo, je nejbližším příbuzným největších suchozemských savců - slonů.

Velkou zajímavostí tohoto druhu je, že patří do starobylé skupiny převážně afrických druhů zvířat Afrotheria, kam patří také sloni. 

Damani stepní (Heterohyrax brucei) se v přirozeném prostředí vyskytují zejména ve východní Africe, izolované populace se pak nacházejí také v Angole a Kongu. Tam zpravidla žijí ve skalnatém prostředí obklopeném porosty akácií, které tvoří základ jejich jídelníčku. V pražské zoo byl tento druh chován v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století; tehdy se jednalo o skupinu jedinců dovezených z volné přírody.

Současnou tříčlennou skupinu damanů stepních, která je umístěna ve smíšené expozici s rodinou komby jižní, tvoří jeden tříletý samec a dvě dvouleté samice. Zvířata si na pobyt v nové expozici přivykají bez problémů. „Jejich adaptace probíhá bez komplikací, již začali fungovat jako skupina a potvrdili, že patří mezi okusovače - za čtrnáct dní svého pobytu se jim podařilo okousat velkou část výzdoby obývané expozice,“ prozrazuje na své svěřence kurátor Pavel Brandl.

 

Klíčová slova:
zoo