Pozor na uzeného lososa s nebezpečným červem

Potravina s nebezpečným červem
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Hygienička varuje před nebezpečnou potravinou, která je k dostání v Albertu. Jde o "Losos divoký uzený - kousky". Potravina obsahuje nebezpečné červy. Po konzumaci mohou živé larvy proniknout do vnitřních orgánů člověka.

Tak tohle by opravdu nikdo nečekal. V Albertu se objevila potravina s názvem "Losos divoký uzený – kousky" balení 100 g, která obsahuje červy, kteří způsobují vážné zdravotní potíže. Na potravinu musel upozornit až člověk, který kousky lososa nakoupil a snědl a následně se mu projevily vážné zdravotní komplikace.

Desítky dětí se nakazily salmonelou, kauzu Soběhrdy řeší hygiena

 

Jakmile bylo na potravinu upozorněno, zahájila Hygienická stanice státní zdravotnický dozor nad prodejnami Albertu na Václavském náměstí i Supermarketu Albert na Můstku. 

 

Laboratorní vyšetření odhalilo přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex, též sleďový červ, což je parazitický červ trávicího traktu mořských savců. Pro člověka je červ velmi nebezpečný, larvy zachované v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem. A když člověk pozře živé larvy, mohou proniknout skrz žaludeční stěnu do vnitřních orgánů člověka. Onemocnění člověka tímto parazitem se nazývá anasakióza.

 

Anisakióza se projevuje prudkou bolestí břicha, zvracením a střevními potížemi. Nemoc však může proběhnout i bezpříznakově. Příznaky se mohou projevit kdykoliv od doby, kdy rybu sníte, mohou to být dva týdny, může to být hodina. Larvy opouští zažívací trakt spontánně cca po třech týdnech od počátku nemoci.

Larvy a červi jsou citliví zejména na vyšší a nízké teploty, proto pokud maso dostatečně tepelně upravíte, červi nepřežijí. Stejně tak pokud maso zmrazíte.

 

Potravina má šarži L23012562/T4 a datum spotřeby 22. 7. 2016, byly však odebrány i výrobky s datem spotřeby 11. 8. 2016. Prodávajícím je NEKTON – Vrňata s.r.o., K Lesu 758/49. Hygienická stanice hl. města Prahy potravinu stáhla a zakázala provozovnám Albert jakkoliv ji uvádět na trhu, orgány státního dozoru byly vyslány také na adresu prodávající firmy.

 

Loni hygienici odhalili 74 nebezpečných výrobků, šlo nejen o kosmetiku, ale i výrobky pro děti a dětské hračky. Od ledna tohoto roku napočítali nebezpečných výrobků celkem 130.