Letní cyklovýlet kolem brandýského zámku: Plavky povinností

Užijte si pohodový výlet naším krajem
 

Nevíte, kam vyrazit na výlet na kole? Máme pro vás super tip! Vezměte si plavky a užijte si zbývající letní dny na cestě okolo zámku v Brandýse nad Labem podél řeky Labe. Koupat se můžete v pískovně nebo rovnou v řece.

O slovo se opět přihlásily letní dny. Víte už, jak je nejlépe využít? Máme pro vás výborný tip na výlet, sedněte na kolo a užijte si příjemný nenáročný výšlap od zámku v Brandýse nad Labem podél Labe.

Čtyřicet šest kilometrů dlouhá trasa vás provede nejen Brandýsem, ale i Lysou nad Labem a Kostelcem nad Labem. Na výlet se nezapomeňte připravit, ať vás nezaskočí nečekané události. Co všechno by s sebou měl cyklista mít kromě helmy a pití? Na tento výlet si s sebou za pěkného počasí nezapomeňte přibalit také plavky.

Startujeme u brandýského zámku

Pohodový výlet začíná jak jinak než u romantického zámku v Brandýse nad Labem. Zde se napojíme na cyklotrasu číslo 0019, která nás podél toku řeky Labe zavede do Záryb a Kostelce nad Labem. V Kostelci se držíme zelené turistické značky, která se pro začátek stane naším opěrným bodem.

Pokud se bojíte přítomnosti hlučných a rychle jedoucích aut, můžete být zcela klidní. Na stezce vedoucí podél řeky auto nepotkáte. Bez problémů s sebou můžete na výlet vzít i své děti.

Před Kostelcem nad Labem nás cyklotrasa na chvíli odvede od řeky, projedeme městem přes most a stihneme i jednu rušnější ulici. Poté se však opět vrátíme ke klidně plynoucí řece. Šlapeme po Labské cyklostezce a nyní již červené turistické značce až k rozcestníku u obce Křenek. Vyměníme cyklostezku a napojíme se na navazující stezku číslo 0039, až dojedeme do blízké Lhoty, kde na nás čeká první koupání ve zdejší pískovně.

Po cestě se stavte v Hlavenci

Až si dosyta užijete koupačku, dovede vás cesta do malé vesničky Hlavenec. Zde se z cyklostezek odpojíte a budete pokračovat po teréních cestách po červené turistické značce směr vršek Kobylí hlava.

Ještě než se vydáte terénem, udělejte si přestávku a prohlédněte si místní bývalý zámeček, kapličku s požární zbrojnicí nebo pomník Karla IV., postavený v barokním stylu.

Poté už místními lesíky zamiřte do Podbrah a Sojovic. Stále se držte červené turistické značky, která vás před Sojovicemi dovede až k mostu. Za ním se po cyklotrase číslo A0037 nasměrujete do Staré Lysé. Ve středu obce sjeďte z červené na modrou turistickou značku a cyklotrasu číslo 0041.

Modrou značkou až k pomníku svatého Václava

Po modré turistické značce dojete až k pomníku svatého Václava, který byl zavražděný v nedaleké Staré Boleslavi. U Václava se napojte na žlutou značku, která vás zavede do Pařezin. U místního rozcestníku opět přejeďte na modrou trasu, která vás zavede do Káraného.

Aby nebylo změn málo, napojte se zde opět na červenou značku a přes most přejeďte řeku Jizeru a rovnou do Nového Vestce. Za mostem se držte modré turistické značky, která vás zavede zpět k brandýskému zámku.