Foto: Nejvyšší hora Evropy, to je Mont Blanc!

Mont Blanc!
Zobrazit fotogalerii (19)
 

Nejvyšší hora Evropy láká na nádherné výhledy. Adrenalinovým zážitkem může být už jen samotná cesta lanovkou. Kupodivu ani pěší výstup nemusí být tak náročný, jak se zdá.

K nejvyššímu skalnímu masivu tohoto kontinentu vás vyveze lanovka s největším převýšením. Samotná jízda je pořádný adrenalin. Do obří kabinky se vejde několik desítek lidí. Celá naše výprava čítala kolem šedesáti osob a do kabiny se s námi vešlo ještě spousta cizinců.

Vyvezete se z městečka Chamonix na plošinu Plan de l´Aiguille do nadmořské výšky 2 317 metrů.

V celé své kráse

Tady přestoupíte a další lanovkou, která mimochodem nemá jediný sloup, vyjedete až vrchol Aiguille du Midi! Tady si z několika vyhlídek můžete na Mont Blanc takřka sáhnout, nacházíte se ve výšce 3 777 metrů.

Tímto ale nekončíte, můžete využít zdejší výtah, který vás vyveze ještě o 100 metrů výš! Na místě můžete využít hned několik vyhlídek, včetně slavného „Kroku do neznáma“, tedy skleněné krychle přilepené na skále, do které je možné vejít. My jsme se tohoto zážitku vzdali, adrenalinu už bylo dost a navíc se nám nechtělo stát dlouhou frontu.

Měli jsme štěstí na počasí, bylo krásně, modrá obloha, nebe takřka bez mráčku. Ale i kdyby se přihnala sněhová bouře, tak je možnost využít zdejší kavárnu. Ta nenabízí jen kávu, ale i bagety a další francouzské dobroty, včetně teplé kuchyně. Mont Blanc potom sledujete z okna. Při hezkém počasí se můžete uvelebit na vyhlídkové terase a dát si třeba „opalovačku“.

Na výlet si vyhraďte hodně času. Lanovka znamená dlouhou frontu, řídíte se potom pořadovým číslem, které vám přidělí obsluha. S cestou dolů je to obdobné, jakmile je lidí hodně, dostávají číslo.

Na Mont Blanc se dá vcelku dobře dostat i pěšky. Ovšem nezapomínejte, že nejde o procházku na vrchol Sněžky. Pohybujete se ve značně vyšších nadmořských polohách. Samotné městečko Chamonix leží ve výšce těsně nad tisíc metrů. Netrénovaní tedy nahoru spíše nevylezou. Dle našeho průvodce, který nám zdejší krásy ukazoval, k výstupu není potřeba horolezecké náčiní. Postačit by měly pouze mačky. No nevím, já jsem zde horolezce viděla a všichni horolezecké vybavení měli.

Podle turistického průvodce, volně dostupného na webu, sem vedou hned 4 snazší cesty a jak průvodce uvádí, jen při jediné využijete lano. Tak nevím jak vy, ale já dávám přednost raději té lanovce, byť je trochu dražší. Až budete nahoře, tak nezapomínejte, že je potřeba pohybovat se zde velmi pomalu. Vzduch je tady o hodně řidší, snadno se zadýcháte.

 

Ceny lanovky až na Aiguille du Midi

  • Dospělý – 16+, 58.50€
  • Děti – 4-15, 49.70€
  • Rodina – 2 dospělí, 2 děti 175.50€