Zapomeňte na čisticí přípravky: VELKÝ ÚKLID BEZ CHEMIE

Do úklidu s přírodními čističi můžete zapojit i děti
 

Pořádný úklid domácnosti nás nemine ani v létě. Vyhněte se jednou provždy chemickým čističům a vyzkoušejte klady citronu, octa nebo černého čaje. Jak navrátit našemu domovu lesk?

Polovina srpna se přelomila a je na čase se pomalu vrhnout na generální úklid našeho domova. Přiznejme si, že o prázdninách tuto nepříliš příjemnou povinnost mnoho z nás zanedbává. Zkuste to ale protentokrát trochu jinak a nákupu chemických čisticích prostředků se vyhněte.

Přinášíme vám rady, jak nablýskat a vyčistit domov pomocí přírodních čističů.

S pudingem nebo černým čajem na okna

Abyste docílili oken beze šmouh, vyzkoušejte na mytí klasický vanilkový puding. Jeden sáček vám postačí na čtyři litry vody. Poté skla vyleštěte švédskou utěrkou a máte hotovo.

Na mytí oken vyzkoušejte také všestranného pomocníka v kuchyni - citron. Pár čerstvých citronů vymačkejte do horké vody, se kterou okna opláchněte a utřete do sucha.

Že dělá černý čaj skvrny na nádobí? Ano, ale zkoušeli jste s ním vyleštit okna od dešťových kapek? Hadříkem namočeným ve studeném čaji kapičky lehce setřete.

Citronem k čisté domácnosti

Citron se díky obsahu kyseliny citronové řadí na první místo seznamu přírodních čističů. Pomůže vyčistit kuchyň i koupelnu od vodního kamene a postará se i o zašlé nádobí, které trpí skvrnami od čaje či kávy.

Výborně také odstraňuje zápach jídla z dřevěných kuchyňských pomůcek, jako jsou prkénka, vařečky a další. Pokapejte je čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, nechte působit a opláchněte horkou vodou. Kuchyňské náčiní bude jako nové.

Citron skvěle poslouží i jako čistič žaluzií, které obyčejná voda nedokáže umýt. Usazují se na nich nečistoty a prach daleko více než na samotných oknech. Citronová voda je však rozpustí během minuty.

Kyselina citrónová zatočí s vodním kamenem. Více si přečtěte zde

Lednice jako ze škatulky? Práci za vás odvede octová voda

Citron je vhodný i pro čištění lednice, nedokáže ji však zbavit bakterií stejně jako obyčejný kuchyňský ocet. Ocet smíchejte s vlažnou vodou a namočeným hadříkem pečlivě omyjte všechny poličky a stěny v lednici, nezapomeňte ani na mrazák.

Ocet používají hospodyňky také jako pomocníka při ucpaných odpadech, stačí ho smíchat s práškem do pečiva. Máte problém se zažloutlým spárováním u dlaždiček v koupelně nebo třeba za sporákem? Omyjte je octovou vodu a nechte deset minut působit. Nečistoty ve spárách lehce otřete kuchyňskou houbičkou.

Aby starý koberec zářil novotou

Má váš zašlý koberec své dny slávy dávno za sebou? Nelámejte nad ním ještě hůl. Posypte ho solí, nechte pár dnů působit a zbytek soli vyluxujte.