Hlásí se září. Jak připravit dítě na přechod do školky?

Ve školce se dítě začlení do společnosti
 

Blíží se konec srpna a s tím spojený nástup dětí do školky. Už víte, do které školky vaše dítko půjde, ale máte obavy, že to nezvládne? Máme pro vás několik tipů, jak ho na přechod do školky začít připravovat.

S přechodem dítěte do školky je spojena celá řada nových věcí. Už nebude moci být neustále u maminky, ale bude muset být více samostatné a bavit se s ostatními dětmi. Je to změna i pro vaši rodinu, protože najednou budete mít volný čas navíc, který můžete využít. Přechod do školky však bývá spojený s odloučením, které ne každé dítě zvládá dobře. Jak dítko připravit? 

 

Zvykejte dítě na to, že nebude pořád jenom s vámi. Při odchodu mu ale řekněte, že se zase vrátíte, aby se mohlo spolehnout, že tomu tak opravdu bude. "Dítě, které jde do školky, asi nejvíce postrádá blízkost rodičů. Na toto ho lze snadno připravit tím, že ho budeme častěji dávat babičce nebo ho občas necháme pohlídat kamarádce. Nikdy se tajně nevytrácejte z domu, dítě to cítí jako zradu a strach," dodává k tomu Mgr. Ivana Kárová, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu v Benešově. 

 

V létě s dětmi trávíme nejvíc času, a tak je výborná příležitost naučit je něco nového - například jízdu na kole. Ale jak naučit dítě jezdit na kole?

 

Důležité je také s dítětem komunikovat a říci mu, co ho ve školce čeká, co tam bude celý den dělat, že tam bude s ostatními dětmi, bude tam mít učitelky, bude tam jíst, spát, nebo chodit na výlety. Když bude vaše dítě vědět, co si přesně pod školkou představit, jeho strach už nebude tak velký.

S tím souvisí i připravení na to, že ve školce nebude úplně sám/sama. Jestliže předtím ještě do společnosti dětí vaše dítě nechodilo, tak bude mít velký problém začlenit se mezi vrstevníky. Proto je dobré nechat ho hrát s ostatními dětmi v parku nebo chodit na společné výlety se stejně starými kamarády. Když na to bude dítě zvyklé ještě před nástupem do školky, bude se lépe začleňovat. 

 

Doporučujeme také praktickou část: Umýt si ruce nebo znát své jméno? Nezapomeňte na nic

 

Důležité je také vést dítě k určité samostatnosti, aby nemělo problém s tím, že po něm bude například učitelka ve školce chtít něco, co nikdy předtím nedělalo. "Naučte ho základům hygieny, samostatnosti v oblékání a stolování. V začátcích se obrňte trpělivostí. A pokud se váš potomek nestačí něco naučit anebo mu to prostě nepůjde, nestresujte se a netlačte na něj. Postupem času se to určitě naučí, odkouká od kamarádů anebo to jednoho dne přijde samo," radí Mgr. Ivana Kárová.

 

Řekněte svému dítěti, že mu věříte a že to zvládne. Rozhodně mu nevyhrožujte, že ho dáte do školky "za trest", když bude zlobit - dítě by mělo mít ke školce kladný vztah. Jesltiže se opravdu bojí, můžete mu dát s sebou například plyšáka nebo jinou oblíbenou hračku. A také přijďte ve smluvenou dobu, aby ve vás dítě neztratilo důvěru a vědělo, že se může spolehnout a že ho tam nenecháte. "Za pobyt ve školce neslibujte dítěti odměny. Ke stresu z nového prostředí se přidá stres ze selhání a z toho, že odměnu nedostane," dodává Kárová.

 

Nechcete dát dítě do školky? Můžete vyzkoušet Baby Office. Kamarádky, které se sejdou na kafe a vy jim můžete důvěřovat. Je tady postaráno o děti, které jsou v mobilních dětských koutcích, ale také o vás, můžete třeba studovat.