S požáry pole se roztrhl pytel, hořelo dnes také u Roblína

 

Už to začíná být obehraná písnička. V posledních dnech hasiči čím dál častěji vyjíždějí k požárům polí. Přitom se nedá říct, že by bylo nějaké extra vedro. Většinou za to však může technická závada na stroji, někdy je na vině nepozornost, sem tam se najde i žhář.

V srpnu jen namátkou hořelo pole u Světic, v Nučicích nebo třeba u obce Blevice. Dnes se k tomu přidal požár mezi Roblínem a Vonoklasy, který zlikvidoval deset hektarů obilí. Na místě zasahovali hasiči z Řevnic a dobrovolné jednotky z Černošic, Dobřichovic, Vysokého Újezdu, Ořecha a Rudné.

Pole hořelo i v Letňanech, mohl za to kombajn.

Letošní statistiky požárů však rozhodně netrumfnou ty z loňského roku. Léto 2015 totiž znamenalo téměř šest tisíc zásahů u ohně, za celý rok to pak bylo přes dvacet tisíc požárů. Zatímco denní průměr je padesát požárů, v některých letních dnech jich museli hasiči likvidovat dvě stovky. 

Požár u obce Chyňava měl tendenci rozšířit se do lesa, hasiči to ale zvládli.

Léto 2016 je tedy z tohoto pohledu velmi klidné. Přesná čísla sice ještě samozřejmě nejsou k dispozici, statistika se však bude lišit v řádech tisíců. Navíc ani většinou nejde o dlouhotrvající několikadenní požáry, jak dokazuje i dnešní příklad. Jak je vidět, ne vždy je chladnější a propršené léto ke škodě.