Nymburským seniorům se bude snáze cestovat, město plánuje Senior taxi

Senior taxi se chystá i na Nymburk
 

Naděje na pohodlnější přepravu seniorů svítá v Nymburku. Taxíky by za minimální poplatek měly vozit důchodce nejen k lékařskému ošetření, ale i do knihoven, na úřady a poštu.

Obyčejná přeprava k lékaři se pro spoustu seniorů stává noční můrou. Čím více zdravotních problémů, tím častěji se musí staří lidé vydávat nejen k lékařům, ale i do nemocnic a zdravotnických center. 

Senioři se však nemusí vypořádávat pouze s přepravou za lékařským ošetřením, potřebují si zařídit i mnoho dalších potřebných věcí. Každý z nás si potřebuje dojít na úřad i poštu, do knihovny nebo například do bazénu.

Taxík by měl důchodcům ulehčit

V Nymburku se rozhodli vyslyšet volání zdejších seniorů a s přepravou jim zkusit pomoci. Inspirace přišla z Bohumína, kde služba Senior taxi zdárně funguje již od roku 2013. Taxík pro seniory využívají už také například Poděbrady nebo Beroun.

Za jakých podmínek budou lidé moci taxík využít?

Město určí adresy míst, na která budou auta seniory přepravovat, a to za minimální poplatek. Cena přepravy se pohybuje okolo dvaceti korun. Podle vedení Nymburka by se zdejší cena přepravy měla ustálit na patnácti korunách, částku za ujeté kilometry uhradí město.

Zákaz vjezdu kamionů do Prahy? Namontujte jim křídla, jinak přijde kolaps

Tuto službu mohou využívat lidé starší sedmdesáti let, kteří mají v obci trvalé bydliště. Pokud trpí senior handicapem, má právo s sebou do taxíku vzít osobu, která mu pomáhá, úplně zdarma.

Objednat si automobil je potřeba minimálně jeden den předem buď telefonicky, nebo pomocí online formuláře. Výhodou je, že rezervace jsou přijímány dvacet čtyři hodin denně.

Město vypsalo veřejnou zakázku

Vedení města vyhlásilo veřejnou zakázku na dodavatele této služby. Prozatím se čeká na firmy, které se o zakázku přihlásí.