Prostorný byt? Zapomeňte na zbytečné kusy nábytku a pořiďte si pandán

Není nad rostlinné dekorace
 

Tropická rostlina pandán je známá pro své více než jeden metr dlouhé listy. Výborně se hodí do velkých a otevřených interiérů, kde ji nic neomezuje v jejím růstu. Její pěstování není nijak náročné a množení zvládne i začátečník.

Máte dostatečně prostorný byt a chcete ho nějak zaplnit? Zkuste se vyhnout zbytečnému nakupování dalších nepotřebných kusů nábytku a vpusťte přírodu domů. Seznamte se s pandánem, tropickou rostlinou, jejíž listy dokáží dorůst délky kolem jednoho metru.

V interiéru působí majestátně

Pandán dokáže místnost rozsvítit a pozvednout. Nejlépe zapůsobí, pokud ho necháte na určitém místě stát samostatně, přivábí tak více pozornosti. Místo na policích či na nábytku pro něj není určené, má tendenci rychle růst a větvit se. V jeho původní oblasti dorůstá až do velikosti stromu.

Pozor si však dejte, pokud se v blízkosti rostliny pohybují malé děti. Z konců zelenobílých listů mu vyrůstají ostny.

Namnožte si mladé pandány snadno pomocí vzdušných kořenů

Množení pandánů je velmi snadné. Z jeho stran pravidelně vyrůstá více vzdušných kořenů. Počkejte, až tyto výhony dosáhnou délky minimálně patnácti centimetrů (doporučujeme sázet při délce kolem dvaceti centimetrů), oddělte a zasaďte do připravených větších květináčů. Při pokojové teplotě mladé výhonky rychle zakoření.

Pandán přesazujte do větších nádob nejlépe zjara. Vždy mu připravte propustný humózní substrát a na dno nezapomeňte dát drenáž. Během jara je dobré pandán pohnojit, vyzkoušejte například domácí výrobu ekologického hnojiva.

Jak se o tropickou rostlinu správně starat?

Pokud se obáváte, že se pandán dožaduje speciální péče, můžete být v klidu a bez starostí pro něho zaběhnout do květinářství. Vyhovuje mu polostinné místo, dlouhodobý nápor slunečních paprsků nese nelibě.

V létě mu vyhovují pokojové teploty, které bez problémů snese i v zimě. V období "zimního spánku" však dokáže odolat i teplotám kolem šestnácti stupňů Celsia. Se zálivkou to nijak nepřehánějte, stačí, až když půda začne vysychat. Naopak se vyhněte přemokření. Pěstování pandánu je podobné jako pěstování aloe vera.