Chrudim - královské město, které miluje jarmarky

Klid, vysoký standard služeb a krásné prostředí - to vše nabízí Mlýn Danëmark
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Vydejte se s námi na další výlet, tentokrát vás zavedeme do druhého největšího města v Pardubickém kraji - do Chrudimi.

V chrámu Nanebevzetí Panny Marie jsem byla spolužačce na svatbě

V Chrudimi jsem prožila čtyři roky života. Dojížděla jsem sem na gymnázium. Po autobusovém nádraží bych se mohla procházet slepá. Ve středověkých uličkách v centru města jsem chodila s baťohem na zádech. V muzeu jsem měla maturitní ples a v chrámu Nanebevzetí Panny Marie jsem byla spolužačce na svatbě. Toto město mi již navždy zůstane hluboko v srdci, a tak vám ho chci představit tak, jak si ho pamatuju ze studentských let.

V samotném srdci města se nachází hlavní náměstí, které nese jméno chrudimského rodáka Josefa Ressela, slavného vynálezce lodního šroubu. Uznávaného rodáka tu připomíná i bronzová socha od sochaře Ladislava Šalouna. Na náměstí se tyčí gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie. A když dostanete hlad, pizzerie Balustráda na náměstí patří k místům, kde se v Chrudimi velmi dobře najíte.

V Břetislavově ulici stojí nádherný renesanční Mydlářovský dům s arkádovou lodžií, bohatou sochařskou výzdobou a neobvyklou věžičkou připomínající minaret. Právě zde sídlí Muzeum loutkářských kultur s expozicemi plnými loutek, divadel a jevištních dekorací. Udělejte si tedy čas na největší sbírku loutek s asi 5 000 ks loutek z 50 zemí světa.

Amazing Places
Chcete tipy na stylové ubytování v tuzemsku? Tak mrkněte na stránky www.amazingplaces.cz, případně na jejich Facebook

Na Chrudimi jsem měla nejradši procházky po úzkých uličkách z dlažebních kamenů. Tu byla pekárna, tam cukrárna nebo řeznictví. Obchody a restaurace se nacházejí v historických budovách, což jim dodává šarm. S holkami jsme hodně chodily do cukrárny pod obloukem. Vedle ní se nacházel klub Agora, oblíbený podnik, kde začínaly všechny chrudimské kapely.

Průchod ve Staré radnici.

Uprostřed oblouku projděte „myší dírou“, krátkým tunelem, a dostanete se ke zbytkům městských hradeb. Sejděte po schodech dolů a před vámi se objeví divadlo Karla Pippicha. Nedaleko divadla se nachází historický mlýn. Původně soukenická valcha byla spojena v 15. století s nově přistavěným Polívkově mlýnem. Dnes je známý jako Koželužský mlýn.

Budova gymnázia Josefa Ressela, postavena v roce 1863, patří též mezi významné historické památky města, a stojí tak za prohlídku. Ke gymnáziu patří i parčík, kde jsme za hezkého počasí měly výuku. Nejednou jsem tam též viděla odpočívat unavené turisty.

Chrudim, bývalé královské město, miluje jarmarky. Ty se tady pořádají i několikrát do roka. Návštěvu města si můžete zpestřit tím, že se sem vydáte během jarmarku masopustního, velikonočního, rybího či Kateřinského.

Klid, vysoký standard služeb a krásné prostředí - to vše nabízí Mlýn Danëmark

Pokud jste si v Chrudimi, stejně jako já, zamilovali starý mlýn, ubytujte se v pravém mlýně. V Kutné Hoře stojí Mlýn Danëmark, který se stal vítězem ankety o nejkouzelnější místo Amazing places za měsíc červenec. Historie mlýna sahá až do roku 1491 a mlelo se v něm do roku 1936. V 70. letech se ve mlýně hrála malá divadla a mezi návštěvníky mlýna býval Jan Werich, Waldemar Matuška, Rafael Kubelík, Miloš Kopecký aj. Od letošního srpna zde můžete zažít romantický pobyt v sedmi luxusně vybavených pokojích. K malému hotelu náleží upravená zahrada a terasy s dominantou obdélníkového bazénu.