Rozpohybujte kuličku silou vlastní myšlenky

 

Intenzivně se soustředíte na jednu myšlenku. Tak moc, až se kulička na stole před vámi začne pohybovat. Vnímáte to vzdáleně. Kulička právě dorazila do cíle. Porazili jste soupeře ve hře Mystic MindBall. 

Mystic MindBall je moderní hra pro dospělé, ve které můžete zvítěžit silnou vlastní myšlenky. Ačkoliv pohybovat s kuličkou po stole jen silou vůle zní jako šílenost, v téhle hře tak tomu opravdu je. Můžete soupeřit proti sobě ve dvou nebo ve více lidech. Hra je obdobou oblíbených únikových her, o kterých jsme již podrobně psali. 

 

Jak to probíhá? Napřed vstoupíte do temné místnosti, která navozuje magickou a tajemnou atmosféru. Prostředí je ideální pro správnou koncentraci. Sednete si se spoluhráči ke stolu a začnete soupeřit. Hrát spolu mohou zároveň vždy dva hráči. Pak už se jen zmáčkne tlačítko, kterým se kulička dostane na střed hracího stolu. Hra může začít. Jen vlastním soustředěním musíte kuličku dostat až do cíle.

 

"Při hře si člověk může vyzkoušet, jak reaguje na různé podněty, ať už třeba sluchové, jako je relaxační hudba, zpěv ptáků nebo hluk davu. Nebo hmatové, když si člověk osahává nějaký předmět, nebo čichové, kdy čichá různé vůně. Každý se soustředí úplně jinak, někomu na soustředění pomáhá hudba, někomu oblíbená vůně," vysvětluje Karolína Herzogová, spoluzakladatelka Mystic MindBall. 

 

Jak to funguje?

Hrací stůl má zespodu malý motorek, ke kterému jsou připojené články snímající mozkovou aktivitu, alfa a beta vlny. Přes klasické lékařské EEG senzory se snímá mozková aktivita. "Náš stolek pro hru má jenom tři senzory (na rozdíl od nemocničního přístroje, který jich má dejme tomu osmnáct), takže výsledek není tak přesný, nicméně mozkovou aktivitu to snímá. A právě to přenáší pohyb kuličky na hracím poli. Čím víc se člověk soustředí na jednu myšlenku, tím víc posouvá kuličku po stole. Na monitoru vedle stolu máme monitor, kde se zobrazují grafy mozkových vln," dodává Herzogová.

 

Hra je natolik náročná na soustředění, že se nedoporučuje asi půl hodiny po hraní provádět činnosti vyžadující koncentraci, jako je například jízda autem. Žádná podobná hra ještě v Praze není, podobná se nachází jen v mozkovém centru v Liberci. Přístroj byl původně vyvinutý pro děti s ADHD, dostupný byl také pro vojáky odstřelovače, aby se mohli koncentrovat na jednu myšlenku. Dnes přístroj využívají vrcholoví manažeři.

 

A znáte také únikovou hru? Dominik pracuje v interaktivní únikové hře, kde hráči zdolávají nejrůznější překážky. Jaké je pracovat v ,,únikovce" jako room master a co to obnáší?