Skončí dojíždění nymburských pacientů na dialýzu? Na novém středisku se již pracuje

Pacienti nemají dobré vyhlídky
 

V Nymburku začaly stavební práce na novém dialyzačním středisku. Desítky pacientů prozatím musí dojíždět na dialýzu do vzdálených velkých měst, mnohdy až třikrát týdně.

Nymburští pacienti, kteří se potýkají s problémy s ledvinami, musí třikrát týdně dojíždět na pravidelnou léčbu do přibližně třicet kilometrů vzdálených center v Mladé Boleslavi nebo Kolíně. V České republice je zhruba šest tisíc sedm set pacientů se selháním ledvin, závislých na dialyzační léčbě, kterou jim poskytuje stovka dialyzačních středisek. Nymburk je jedno z měst, kde možnost dialýzy doposud chyběla, dojíždějících pacientů je již několik desítek.

Nové středisko mezinárodní sítě NephroCare, jehož výstavba začala v těchto dnech, najde své prostory v bývalé budově městské policie v Nádražní ulici. To bude při své činnosti úzce spolupracovat s nemocnicí Nymburk, kde bude otevřena nefrologická ambulance.

Nové středisko pojme pacienty z okolních měst, stát bude třicet milionů

Podle ředitelky nymburské nemocnice Aleny Havelkové bude dialyzační středisko připravené pečovat i o pacienty z Poděbrad, Milovic, Lysé nad Labem a dalších měst ze spádového území nemocnice.

"Nové dialyzační středisko bude mít kapacitu šestnácti lůžek a zařadí se mezi nejmodernější v celé republice. Nabídku léčebných metod jsme letos navíc rozšířili o domácí hemodialýzu," doplňuje ředitel Fresenius Medical Care David Prokeš.

Pacientů se selháním ledvin přibývá

Nymburské dialyzační středisko bude již jejím sedmým dialyzačním střediskem ve Středočeském kraji. V České republice se trend selhávání ledvin neustále zvyšuje, podle lékařů je na vině zvýšený výskyt cukrovky nebo srdečních onemocnění. Všechny tyto problémy úzce souvisí s nezdravým životním stylem a především se stresem.