Naučte se zachránit lidský život. Předvedou vám to profíci

Pokud nereaguje, zkontroluj dýchání. Uvolni dýchací cesty záklonem hlavy a zvednutím brady vzhůru
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Víte, jak zachránit člověka, který se nachází na pokraji smrti nebo je v bezvědomí? Jak zastavit krvácející ránu, jak pomoci tonoucímu ve vodě nebo jak zachránit vlastní dítě, když spolkne cizí předmět? Tohle všechno se můžete naučit na Dnu první pomoci. Nakoukněte do práce záchranářů a naučte se od nich to, co umí.

Spousta lidí umí poskytnout první pomoc, protože se to kdysi učili na školách, jenže poskytnutí první pomoci prochází neustálým vývojem a záchranáři se učí nejnovější doporučení. "První pomoc se snažíme pro laiky co možná zjednodušit, důležitou roli dnes sehrávají operátoři na tísňové lince 155, kteří přes telefon dokáží člověka krok po kroku navést, jak v kritické situaci správně postupovat,“ říká k tomu koordinátorka kurzů Českého červeného kříže Eva Bernatová.

 

Už třetí ročník Den první pomoci poskytuje veřejnosti užitečné informace. Až 40 procent nehod a úrazů paradoxně neprobíhá na silnici nebo při adrenalinových sportech, jak si lidé mylně myslí. Naopak častěji se stává, že je třeba poskytnout první pomoc spolupracovníkům v práci nebo blízkým v domácnosti. A teorie tady rozhodně nestačí. "Přeci jen je něco jiného přečíst si o masáži srdce v příručce, a něco jiného je zkusit si hrudník skutečně stokrát stlačit,“ vysvětluje Bernatová.

 

Jak zachránit tonoucího? 

Zejména v letních měsících hrozí utopení ve vodě. Ročně se v českých vodách utopí kolem dvě stě lidí, přestože nemáme moře. Proto není od věci naučit se zachránit tonoucího, což lze provést pomocí lana nebo záchranného kruhu. Pokud u sebe tyto věci nemáme, co nejrychleji voláme na linku 112, kde sdělíme konkrétní místo. "Než skočíte do vody, zvažte, jestli na to máte, nebo ne. Vždy se ujistěte, že o vás někdo další ví a že pomoc je na cestě,“ dodává k tomu Jaromír Laštovka z Vodní záchranné služby ATMS. 


Den první pomoci se koná v sobotu 20. srpna od 10 do 17 hodin v areálu Žlutých lázní v Praze Podolí. Na každého účastníka, který si vyzkouší první pomoc, čeká navíc dárek nebo nealko osvěžení v Baru první pomoci zdarma. Akci moderuje Martin Hrdinka.

 

Umíte dát správně první pomoc? Přijďte si ji osvěžit!