V Hlásné Třebani shořela chata. Někdo ji úmyslně zapálil

Halu pohltily plameny, hrozil další výbuch, ilustrační foto
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V noci z pátku na sobotu začala hořet chata v Hlásné Třebani. Přestože na místo dorazilo několik jednotek hasičů, po pár minutách začala chata hořet celá a nakonec shořela. Hašení bylo náročné a samotný zásah trval do nočních hodin. Chatu někdo zřejmě zapálil úmyslně.

Obrovký požár se rozdmýchal v Hlásné Třebani, což je obec vedle Karlštejna a ne tak daleko od Berouna. Operátoři středočeských hasičů přijali hned několik telefonátů o požáru chaty v Hlásné Třebani na levém břehu Berounky v pátek ve 20:16. Nikdo ještě netušil, že se likvidace požáru protáhne až do druhého dne.

Nejdřív k pořáru vyrazily profesionální jednotky hasičů z Řevnic a Berouna, po chvilce vyjely i dobrovolné sbory hasičů obcí Hlásná Třebaň, Karlštejn, Dobřichovice a Liteň, poté byla ještě přivolaná jednotka z Chyňavy. První jednotka hasičů byla u chaty za osm minut od vyhlášení poplachu, i přesto už chata hořela celá. 

 

Když se hasiči pustili do práce, vyskytlo se několik komplikací. Chata byla na špatně přístupném terénu, odkud nebylo možné provádět zásah, takže hasiči museli natáhnout hadicové vedení. Hašení komplikovaly i odlétávající kusy eternitové střešní krytiny a dvacetilitrové kanystry s benzínem, které se nacházely ve sklepě chaty. V chatě bylo i několik propan-butanových lahví. Do poslední chvilky si navíc hasiči nebyli jisti, jestli v chatě není nějaký člověk.

 

Požár likvidovali přes hodinu

Celý zásah probíhal v dýchací technice, požár se povedl uhasit ve 21:35, od nahlášení požáru to tedy byla přibližně hodina a čtvrt. I po likvidaci požáru však bylo dalším nebezpečím postupné zničení objektu. Jelikož už byla tma, musely se přivézt osvětlovací balony, v nepřehledném terénu by se mohli hasiči zranit. Hasiči v další fázi zásahu strhávali polorozpadlé konstrukce, hledali ohniska a dohašovali je. 

Až hodinu po půlnoci mohli hasiči začít s prohledáváním terénu, aby vyloučili přítomnost člověka uvnitř chaty. Naštěstí se žádný člověk nenašel, a tak jednotky postupně začaly odjíždět. Na místě zůstala jen část berounské jednotky s osvětlovacími balony a domácí hasiči z Hlásné Třebaně.

 

Vyšetřování proběhlo dopoledne

Až další den dopoledne na místo dorazila Policie ČR s přivolanou Službou kriminální policie. Vyšetřovatelé místo podrobně prozkoumali, hned poté byla na 10:12 byla nahlášena likvidace objektu. Škoda vzniklá shořením chaty byla stanovena na jeden milion. Na místo přišel také policejní kynolog se psem. Příčinou se však budou ještě v dalších dnech zabývat kriminalisté. Podle dosud získaných poznatků byla chata pravděpodobně zapálena úmyslně.