Zubní kámen je strašákem i v psí tlamě. Jaké zásady dodržovat?

Zdravé zuby a dásně jsou pro naše miláčky nutností
 

Zubní kámen u psů se nesmí podceňovat. Způsobuje záněty dásní, vypadávání zubů i problémy se srdcem nebo ledvinami. Jak naše miláčky účinně bránit? Základem je prevence a pravidelnost.

Zubní kámen neděsí pouze lidi, ale je velkým problémem i u zvířat, především u psů. Mnoho majitelů tvrdí, že zuby psa se čistí samy od sebe při žvýkání potravy. Bohužel tomu tak není a veterináři neustále varují, jaké problémy s sebou zubní kámen nese. 

Tropy se vrací, dejte na své mazlíčky pozor. VAROVÁNÍ: Přehřátí organismu psa znamená smrtelné nebezpečí

Zápachem z úst to začíná, vypadáváním zubů a záněty dásní končí

Přítomnost zubního kamene v psí tlamě zpozorujete i pouhým pohledem. Signálem, který značí nadcházející problém, by pro vás měl být nepříjemný zápach vycházející z tlamy vašeho miláčka. Pokud se tato fáze zanedbá, může se v tlamě objevit zánět dásní, při kterém se ošetření u veterináře nevyhnete. 

Zánět dásní není věc, která by se měla přehlížet, zvíře kvůli bolestem při kousání do pár dnů začne odmítat přijímání potravy. Bakterie, které se v tlamě množí, se velmi rády přesouvají i do jiných oblastí. Mnohdy způsobují problémy s imunitním systémem nebo například choroby srdce, ledvin a jater.

Nepodceňujte prevenci, pravidelnost se vyplácí

Základním pravidlem pro správnou péči o chrup našich mazlíčků je přísné dodržování pravidelnosti. Jde nejen o prevenci před zubním kamenem, ale i o správnou výchovu psa. Pokud se budete o jeho zuby starat pravidelně, bude to brát jako automatickou součást života bez zbytečného boje.

Jako prevence se majitelům pejsků vyplácí používání pamlsků na čištění zubů, které je možné koupit v chovatelských potřebách. Na výběr je z mnoha tvarů, velikostí i složení jednotlivých dobrot. V tomto případě platí heslo: "Žvýkat, žvýkat a žvýkat!"

Se zubním kamenem bojují i výrobci superprémiových krmiv, kteří tvarují suché krmivo přesně tak, aby při kousání odstraňovalo co největší množství kamene.

Speciální pasta a kartáček je povinností

I psi potřebují čas od času pořádně vyčistit chrup. Při čistění psích zubů však nezapomínejte, že ať chcete nebo ne, vždy pes pastu pozře. Proto se na sto honů vyhněte používání zubní pasty pro lidi, která by s jejich žaludkem mohla natropit neplechu.

I pro psy je tedy speciální pasta, kterou nabídne veterinář nebo vám při výběru poradí v chovatelských potřebách. Nejvhodnějším kartáčkem je měkký dětský. Kam se nedostanete s kartáčkem, použijte gázu, kterou zbytek plaku lehce setřete.

Vyzkoušet můžete i psí dentální vody, které se přimíchávají do vody. Pomáhají bojovat proti zubnímu kameni a ničí vznikající bakterie.