PŘEHLED deseti nejlepších míst v kraji! Které nesmíte vynechat?

Navštívili jste už Velkou Ameriku?
 

Střední Čechy jsou plné památek a krásných míst, které stojí za to navštívit. Vybrali jsme z nich pro vás deset nejzajímavějších!

Letní počasí je zpět, tak co si ho neužít na pořádném výletě? Pokud vám došly nápady, nezoufejte. Přinášíme vám deset nejlepších míst v kraji, které stojí za návštěvu.

Vápencové lomy Amerika

Lomy se rozprostírají na území obce Mořina nedaleko Karlštejna. Největším z nich je Velká Amerika, kde se díky nádherné krajině natáčely filmy Limonádový Joe, Malá mořská víla a Micimutr. Nevynechejte ale ani jeho menší verzi s nepříliš originálním názvem Malá Amerika, za návštěvu stojí i lomy Mexiko a Kanada. 

Na který zámek zavítat? Projděte si náš přehled zámků ve středu Čech, ať vám nic neunikne!

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

Kutnohorský pozdně gotický chrám svaté Barbory se právem dostal na seznam památek UNESCO. U počátků jeho výstavby v roce 1388 byl přítomný Jan Parléř, kvůli husitským válkám však byla výstavba pozastavena. Do nynější podoby byl dostavený až v roce 1905. 

Kostnice v Sedlci u Kutné Hory patří s více než dvě stě padesáti tisíci návštěvníky ročně mezi nejnavštěvovanější památky našeho kraje.

Rozhlédněte se z Blaníku

Hora Blaník ležící nedaleko Vlašimi je zahalena do mnoha pověstí. Mezi nejznámější patří legenda o svatováclavském vojsku, které spí uvnitř hory. Vojsko údajně přijde českému národu na pomoc, až mu bude nejhůře. Na vršku více než šestisetmetrové hory můžete vyšplhat po sto dvanácti schodech na blanickou rozhlednu.

Židovská synagoga ve Slaném

Slánská synagoga byla postavená v roce 1865. Stavba je složená ze dvou částí - modlitebny a dvoupatrové obytné části, která byla speciálně postavená pro potřeby zdejšího rabína.

Zámecký komplex v Benátkách nad Jizerou

Komplex renesančního a barokního zámku se nad Benátkami tyčí na vysokém táhlém ostrohu nad řekou Jizerou. Zámek byl v roce 1420 vypálen husitskými vojsky. Na konci 16. století obýval zámecký komplex císař Rudolf II., díky němu se v Benátkách ocitli významní učenci, mezi nimiž byl například i Tycho de Brahe nebo Jan Kepler.

Interiér zámku si můžete prohlédnout za 50 korun, snížená cena pro studenty je 30 Kč, děti do šesti let za prohlídku neplatí.

Hrad, muzeum i skanzen v Červeném Újezdu

Červený Újezd je vesnička s tisíci obyvateli v okrese Praha-západ. Zdejší hrad, muzeum a skanzen tvoří z obce neobvyklé a kouzelné místo, které vás na dobu v něm strávenou vrátí do atmosféry každodenního venkovského života v období od 17. až do počátku 20. století. Seznámíte se zde s tradičními řemesly a nástroji. Součástí expozice je muzeum českého venkova, rozsáhlé zahrady a areál venkovských staveb.   

Barokní náves ve tvaru okrouhlice v Byšičkách

Nedaleko Lysé nad Labem leží vesnice, která patří mezi nejzachovalejší barokní vesnice na území ČR. Byšičky se svou kruhovou návsí jsou stavební památkou chráněnou státem. Vsí s kulatou návsí s osmi staveními prochází napříč jediná cesta.

Ves je oblíbeným cílem filmařů, mimo jiné se zde natáčel i film Příliš hlučná samota s Philippem Noiretem. Dnes jsou Byšičky každoročním dějištěm divadelní části Šporkovských slavností.

Kostnice v kostele sv. Petra a Pavla na Mělníku

Mělnická kostnice sloužila jako doplněk klášterního hřbitova. Kosti jsou sestaveny ve tvaru jednoduchých ornamentů. Lebky a kosti s válečnými ranami jsou soustředěny na jednom místě. Kolem kostela byl od nepaměti hřbitov, který však nestačil zejména při morových epidemiích pojmout četné pohřby, a proto hrobníci vybírali pozůstalé kosti a rovnali je v kostnici. 

V kostnici jsou umístěny pozůstatky asi 10 000 až 15 000 osob různého stáří, pohlaví i etnického původu. Byly sem totiž v minulosti sváženy kosti nalezené na různých místech v okolí Mělníka, pozůstatky válečných událostí třicetileté války a dalších šarvátek.

Letní cyklovýlet kolem brandýského zámku: Plavky povinností

Památník krále Jiřího z Poděbrad na zámku Poděbrady

Památník krále Jiřího z Poděbrad byl znovuotevřen po náročné rekonstrukci. Prezentovány jsou tu nově dějinné události související s českým králem Jiřím z Poděbrad, jeho mírovými snahami a životem ve středověku na Poděbradsku.

Zřícenina hradu Zbořený Kostelec

V přírodní rezervaci nad řekou Sázavou se tyčí zřícenina královského hradu Zbořený Kostelec, která je volně přístupná. Počátky dějin hradu nejsou doloženy. První písemná zmínka o Zbořeném Kostelci pochází z roku 1341.

 

 

 

Klíčová slova: