Dnes začaly platit nové parkovací zóny, v Praze je zmatek

Další nápad, který je dost na hlavu
 

Je to tady! V Praze 5 a 6 začaly dnes platit nové parkovací zóny. Obyčejný člověk žasne, co všechno se dá na magistrátu vymyslet. Úředníci si naopak mnou ruce, protože vyberou další peníze z kapes už tak těžce zkoušených lidí. Ti se navíc od rána potýkají se zmatkem a chaosem.

První věc, která se tak úplně nepovedla, je, že řada rezidentů nemá parkovací karty. Což je jejich chyba, protože o chystané změně pravidel věděli dost dlouho. Takže pokud mají auto před vlastním domem, musí platit klasický parkovací poplatek. S tím však souvisí druhá skutečnost, za kterou už ovšem nemohou.

Kolik teď zaplatíte za parkování v Praze?

Parkovací karta totiž stojí 1 200 korun na rok. Což není nic tak hrozného. Ale málokdo už se pídí po tom, kolik zaplatí, když má dvě auta. Je to desetinásobek! Takže nezbývá, než pořádně makat a vydělávat, nebo vůz přepsat na někoho jiného z rodiny. Další "gól" je, že i když rezidentní kartu mají, stejně jim nezaručí stálé místo. Platit roční poplatek a ještě pak stát dva kiláky od domu je vážně pecka.

Jak se na zavedení nových parkovacích zón dívají kandidáti na středočeského hejtmana?

Další "zásek" autora nové vyhlášky je zvýšení poplatků za parkování. V určitých místech Prahy je totiž až 80 korun za hodinu. Středočeši se dnes ráno nestačili divit, jak draho najednou v tom hlavním městě je. A nezapomínejte, že úřady Středočeského kraje sídlí v centru Prahy a z některých obcí to bez auta prostě nejde.

Možná jedině pěšky jako za starých časů? K smíchu! "Ať nám uředníci zaplatí parkovné, když nás nutí do Prahy jezdit," rozčiloval se starší pán, který dorazil z Úval. To je ale asi stejně pravděpodobné, jako že Václav Klaus změní názor na globální oteplování. Ze satelitních městeček, vesnic a vesniček už se tak pomalu ani nevyplatí jezdit do práce, pokud by to znamenalo platit celodenní parkování.

Co znamená zavedení nových parkovacích zón a kde všude na vás číhají?

Řešením by byla záchytná parkoviště. Jenže těch je zoufale málo. Je to snad úmysl, jak donutit lidi zamířit do placených zón? "Je to normální šikana! Kdo tohle vymyslel? Proč nás nenechají chvíli v klidu žít?" ptá se sama sebe slečna, která si do Prahy přijela vyřídit náležitosti ohledně školy, do které bude od září chodit.

Nechť si to každý vyhodnotí sám. Praha se chlubí, jak už má připravená auta, která budou vyhledávat neplatiče, a strážníci je budou tvrdě trestat. Gratulujeme k rychlosti. Škoda, že není využita na jiné, daleko smysluplnější věci.