Ochránci přírody jásají, podařilo se oživit staré odrůdy ovoce

Muškatelka ze Stráně
 

Ochráncům přírody se zadařilo. Přišli s objevem odrůd ovoce, které jsme považovali již dávno za ztracené. Nyní se chlubí například speciálními jabloněmi nebo hrušněmi.

Naši dědové vyšlechtili stovky odrůd ovocných stromů. Tyto odrůdy pod tlakem intenzivního zemědělství a velkoobchodníků zmizely z našeho povědomí a posléze také z naší krajiny. Tu a tam však v podobě přestárlých stromů ještě dožívají.

Pracovní skupina Českého svazu ochránců přírody v rámci projektu Oživení starých odrůd v těchto dnech ve spolupráci s veřejností nalezla odrůdy považované za dávno ztracené. Které to jsou?

Mezi znovuobjevené odrůdy patří jabloně i slivoně

Zřejmě objevem sezony je České růžové. Je to letní odrůda jabloně pěstovaná již v 18. století. Je velmi dobré chuti, která v červenci a srpnu příjemně osvěží. Dříve se pěstovala prakticky všude na území České republiky, i když nikde zřejmě hojně.

Podle ochránců přírody patří odrůdy ovoce k těm nejohroženějším, protože se často pěstovaly jen na velmi malém území. 

Odrůda slivoně Babče lidově zvanou též Kozí cecky je regionální specialita. O to cennější byl její nález. Chuťově vynikající Babče poskytovalo především jedinečnou surovinu na marmeládu. Z důvodu náchylnosti k snadnému otlačení totiž nebylo schopné dopravy na trh. To byl zřejmě i důvod, proč Babče s rozvojem intenzivního ovocnářství prakticky vyhynulo.

Pochutnejte si na na domácí marmeládě! Vyzkoušejte například recept od marmeládové mistryně světa na jahodovou marmeládu nebo naše další recepty.

Velmi cenným nálezem v odrůdách hrušní se stala odrůda Muškatelka ze Stráně. V teplejších oblastech ji lze sklízet kolem 15. 8., ve vyšších polohách kolem 10. 9. Odrůda je to vynikající, chuťově srovnatelná se slavnou Williamsovou čáslavkou.

Díky kvalitě Muškatelky ji ochránci zařadili do průzkumného záchranného sortimentu a budou ji nadále pečlivě sledovat. "Po její historii budeme muset pravděpodobně pátrat až v Německu," doplňuje Martin Lípa z Českého svazu ochránců přírody.