V Českém Krumlově jsme unikát, říká ředitel hotelů Latrán a Krčínův Dům

Ředitel hotelu Latrán a Krčínova domu, Petr Zemek, na terase hostince Depo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Petr Zemek řídí v Českém Krumlově několik hotelů a restaurací, mimo jiné se také stará o hotely Latrán a Krčínův Dům. Studoval v Rakousku a Anglii a praxi získal v Cambridge, Vídni i v Praze. Inovativní přístup k zákazníkům, který se naučil v zahraničí, se snaží přenést i do Krumlova. „Naše hotely a restaurace fungují celoročně, což je v Krumlově unikát," říká Petr Zemek.

Jak pana majitele vůbec napadlo si postavit v Krumlově takovou síť hotelů?

Vyprávěl mi, že to byla náhoda. Jeho kamarád mu říkal, že je tady v Krumlově možnost koupit jeden historický dům ze 17. století, ze kterého je dnes hotel Leonardo. Tím to začalo. Koupil jeden dům, ze kterého se udělal penzion, zamiloval si město a jeho atmosféru a postupně začal kupovat další nemovitosti a transformovat je na hotely a restaurace. Všechny budovy byly vždycky historické budovy ze 16. nebo 17. století. Všechny ty pokoje dostaly historizující charakter, protože on je sběratel umění, starožitného nábytku, obrazů. Takže všechny tyhle věci on použil do našich hotelů. Takže ty pokoje mají skutečně nádech a atmosféru toho města. 

Amazing Places
Chcete tipy na stylové ubytování v tuzemsku? Tak mrkněte na stránky www.amazingplaces.cz, případně na jejich Facebook.

Jaké další hotely patří vašeho portfolia v Českém Krumlově?

První hotel byl hotel Leonardo. V roce 2010 Krčínův Dům. Potom následoval hotel Latrán. Před 2 měsíci jsme otevřeli nový projekt, Apartmány Latrán 43. Všechny hotely jsou čtyřhvězdičkové. Před 2 lety jsme otevřeli hostinec Depo s konferenční terasou. A v současné době se buduje nový hotelový resort na Lipně, téměř u rakouských hranic. 

 

Jak se pan majitel podílí na chodu svých hotelů a restaurací?

Víceméně tu důvěru mám v současnosti já. Takže se podílí na konzultacích. Pomáhá mi obchodně v Praze, protože tam má těch firem vícero. Snaží se získat i nějaké obchodní příležitosti pro naše zdejší provozovny. Samozřejmě s nimi konzultuju nové inovace na hotelích. Ale zásadně se nepodílí na tom provozu jako takovém. Mám jeho důvěru a volné ruce. Spíš si jede udělat radost od toho pražského byznys prostředí a tady se radovat z toho, jak to funguje a také z toho krásného prostředí.

Takže zdejší hotely má spíše pro radost?

Samozřejmě je to pro radost, ale také pro ekonomický výdělek. Ale jestli můžu hodnotit, převažuje ta radost. Každý ten hotel, každá ta historická stavba byla zakoupena a zrekonstruována tak, že v tom nefiguroval jen ekonomický kalkul. On vlastně k historickým budovám má vztah a hodně se podílí na budování těch hotelů a finalizaci pokojů. Každý obraz, každou sochu se snaží sám vybrat a umístit. 

Říkal jste, že teď přes léto máte zcela plno.

Ano, je to tak. Je to tradiční formulka, kterou vám v Krumlově řeknou všichni hoteliéři. Sezona je v současnosti nejen 2 měsíce, ale 5 měsíců. Od května až do října. Vrcholí to červenec, srpen. Rok od roku se sezona prodlužuje. I ten prosinec je zajímavý. Máme tu krásné vánoční trhy, takže  je zájem.  

 

Kdybych se chtěla ubytovat v červenci nebo v srpnu, tak jak dlouho dopředu bych si měla zarezervovat pokoj?

Kdyby se jednalo o 1 pokoj, tak se skulinky najdou, hlavně v tom týdnu. Ale jinak by to chtělo 4 měsíce dopředu. Ale pokud by se jednalo o firemní akci s 10 pokoji, tak doporučuju ten rok dopředu.

 

Jak je řešené parkování takhle v tom centru?

Všechny naše hotely jsou v historickém centru v pěší zóně. Musíme to řešit formou veřejných parkovišť,  které jsou dostupné v docházkové vzdálenosti. Takže buď host přijede přímo před hotel, tam se ubytuje, a potom odjede na veřejné parkoviště. Stejně tak při odjezdu.  

 

Dnes se dá pracovat dost často mimo kancelář. Digitální nomádi a nejen oni hledají místa, kde se dá dobře spát, jíst, ale i v klidu pracovat. Kde najdou spolehlivé wi-fi? Jaký hotel z vaší sítě byste doporučil pro lidi s těmito požadavky?

Tak v tomto případě bych doporučil náš poslední projekt Apartmány Latrán 43. Mají svůj pavlač, obývák, kuchyň. Ty byty jsou sice v centru, ale orientovány tak, že je tam absolutní klid. 

A co se týče hotelu Latrán? 

Konferenční salonky v hostinci Depo, který je hned vedle, slouží i byznysmenům, kteří jsou na služební cestě. Tam mají zázemí a můžou pracovat. Mají tam zase veškerý technický komfort. Mohou tam být sami, ale firma si tam může pronajmout prostor pro firemní účely. Ještě víc než konferenční sály si firmy pronajímají přímo hostinec Depo, který má kapacitu 150 míst uvnitř a 120 míst na venkovní terase. Máme tam ozvučení, data projektor, velkou obrazovku. To zázemí tam je. Je to industriální prostředí. Firmám to přijde zajímavé, protože jsou v restauraci, hostinci, a přitom na firemním školení a tak. Není to klasická konferenční místnost, kde to většinou mívají. A taky jsou v Krumlově, blízko zámku a krásného parku. Jednou za čas také nemusí být v tom obleku a kravatě. Takže máme i klienty z velmi bohatých globálních firem, kteří za tímto zážitkem jezdí. Ti  manažeři si to opravdu využívají. Většinou mají k tomu i venkovní program. Tady v parku jim pořádáme soutěže v pétanque, jízdy na segwayích, provazové centrum jsme schopni zajistit.

Park vedle je součástí hotelu a hostince, nebo je veřejný?

Park je veřejný, je hned pod zámkem. My jsme se podíleli na spolufinancování herního hřiště. Ale jinak je park byl ve spolupráci města, EU a ministerstva pro místní rozvoj relativizován v letošním roce. 

 

Čím si myslíte, že jsou vaše hotely oproti konkurenci výjimečné?

Všechny hotely a restaurace fungují celoročně. Což je v Krumlově unikát. 80 % z nich se po sezoně zavírá a jsou otevřeny od dubna do října. Naše filosofie je být tady pro naše hosty celý rok a udržet si stálý personál, aby se naše služby rozvíjely. Nechceme být sezonní záležitostí, jak to tady dělá většina. Chceme, aby naše provozovny sloužily i pro místní.

 

Vyplatí se vám to? Jezdí sem lidi i mimo sezonu?

Po ekonomické stránce to není výhodná záležitost. Některé měsíce to skutečně nemá smysl. Nicméně pro nás to není jen otázka ekonomická. Jak jsem říkal, chci si udržet kvalitní personál, s kterým chci spolupracovat. Chci, aby se rozvíjeli. Posílám je na konference, kurzy pro someliéry, na stáže do jiných provozoven. Snažíme se tohle období využít inovací, salesových a marketingových příležitostí. Jezdíme na veletrhy. Po ekonomické stránce se to nevyplatí, ale my nechceme mít to razítko, že fungujeme jen přes léto pro turisty.

 

Tudíž sem jezdí i hodně Čechů, chápu to dobře?

Ano, 60 % našich klientů jsou Češi. Hlavní trh nám obstarává Praha, ale i z jiných měst, která je pro nás zásadní. A vracejí se. Nejsme specializováni na jeden trh. Máme také zahraniční klienty, ale nejsme specializovaní. 

 

Jezdí k vám spíše skupiny?

Nejsme skupinový, autobusový hotel. Máme sice dostatek ubytovacích míst, rozdělený do více historických budov, ale nesnažíme se hledat skupiny. Hlavně jsou pro nás důležitější individuály, páry, rodiny, menší skupiny okolo 20 osob. Dnes je to i trend, microbus do těch 12, 16, 20 osob. A to je naše parketa. Tam jsme i úspěšní. Naše hotely jsou totiž rodinné, s osobním přístupem. 

Na jak dlouho vaši hosté většinou zůstávají?

Celoroční průměr je bohužel pouze 1,1 noci na hosta v Krumlově. Tohle nás samozřejmě trápí a byli bychom pochopitelně rádi, kdyby turisté viděli Krumlov jako turistickou destinaci ke strávení dovolené a ne pouze ke strávení jednoho víkendu. Snažíme se tady o to hromadně přes Sdružení turistického ruchu, s městem, místními podnikateli, aby tomu tak bylo. Možností je tu spousta. Krásná přírodní scenérie, památky, blízko je Lipno, hrad Rožmberk, Vyšší Brod, Hluboká zoo, zámek, Kleť a další místa, která stojí za výlety. Krumlov jako takový má spoustu zajímavých galerií, muzeí. Chceme se zbavit toho puncu, že Krumlov znamená přijet, někde si dát oběd, prolítnout rychle město, nakoupit nějaký suvenýr a odjet.

 

V čem podle vás spočívá kouzlo Latránu? 

Určitě tím, že je to historická budova, ještě k tomu krásně zrekonstruovaná. Jsme pár let od kompletní renovace. Pak styl našich pokojů: sarožitný nábytek, ručně zdobené mozaiky. Výjimečný je také náš přístup: nejedná o velký skupinový hotel, kde jezdí jeden autobus za druhým. Chceme, aby hosté cítili ten osobní, vřelý přístup od veškerého personálu.

 

Jak se u vás můžou hosté najíst?

V hotelové budově je snídaňová místnost, takže zajišťujeme přímo na místě. Ale potom máme ještě 3 gastro provozovny. Jedna z nich je Cafe Štrúdl, která je přímo v hotelu Latrán. Je to vlastně 1. domácí jihočeská štrúdlárna. To znamená, že specializace je na domácí štrúdl. Ten se peče několikrát denně přímo před hosty v kavárně. Máme 4 druhy sladkých štrúdlů, 3 druhy slaných a 1 vždycky sezonní specialita. Ten koncept se nám, myslím, velmi povedl. Pak máme hostinec Depo, který se specializuje na českou kuchyni. Jako jediní ve městě tu máme tankové pivo, Plzeňský Prazdroj. Lokalita je taky výjimečná. V centru, u zámku, ale je naprosto odříznut od turistického mumraje. V podstatě oáza klidu uprostřed města. Tím je to Depo oblíbené i u místních. Další máme ještě restauraci Jakub. Je pro 50 osob s letní terasou na historickém náměstíčku s kulisou renesančních domů všude okolo. Tam se specializujeme na fine dining. Máme tam skvělého šéfkuchaře se zkušenostmi z michelinských restaurací. Takže se tam snažíme jít proti proudu tady těch turistických restaurací a dát našim službám vyšší standard. Nehrajeme si na luxusní restauraci v Praze s michelinskými hvězdičkami, ale snažíme se patřit mezi ty nejlepší tady v Krumlově.

 

Dá se tady půjčit kolo a další vybavení?

Sami tady půjčujeme kola, elektrická kola a segwaye. I s průvodci. A dle přání hostů zajistíme i půjčení raftů a dalších aktivit.

Pro Amazing places napsala Duong Nguyen Jirásková

 

Klíčová slova: