Pozvěte Francii domů pěstováním estragonu

Estragon je u nás stále podceňovaná bylinka
 

Estragon je bylinka nezbytná při přípravě ryb, mořských plodů nebo výborných francouzských omáček. Nesnáší přelévání, roste rychle a pozitivně působí na lidské zdraví.

Pokud bychom šli po původu bylinky jménem estragon, dostali bychom se do střední a jihozápadní Asie, kde ji jako výrazné dochucovadlo začali používat Arméni a Turci. Postupem času se estragon neboli českým názvem pelyněk dostal i do evropské kuchyně, zakotvil především ve Francii.

Svou hořko-sladkou chutí a vůní estragon trošku připomíná anýz, i když je výrazně aromatičtější. Do jídel se přidává až ke konci, protože jeho vůně a chuť se po delším zpracování vytrácí. Je výborným pomocníkem při dochucování ryb, mořských plodů, drůbeže, bylinkových másel, omáček, salátů, polévek i marinád.

Estragon dorůstá do výšky až jednoho metru.

Estragonu prospívá hnojení kopřivovými výluhy, návod, jak je připravit, naleznete zde. Půdu mu vyberte dostatečně humózní a propustnou.Jak pěstovat estragon? Nejlépe se mu bude dařit v květináči, který můžete bez problémů schovat před nepřízní počasí v podobě mrazíků nebo silných děšťů. Tato bylinka vyžaduje teplé a slunné stanoviště, vyhněte se jejímu přelévání, spíše se odvděčí za sucho.

Doplňte estragonem bylinkovou zásobu

Množení estragonu zvládne i začátečník, na výběr máte ze dvou možností - řízkováním nebo jednoduše množením pomocí trsů.

Každá správná bylinka působí příznivě na naše zdraví

I estragon má pozitivní účinky na zdraví. Mezi jeho hlavní přednosti patří podporování tvorby žluči, působí močopudně, podporuje trávení i zvyšuje chuť k jídlu. Je dokonce prokázaný jeho antisklerotický vliv. Pokud vás trápí křeče spojené s trávicími problémy, sáhněte po estragonu, spolehlivě je utlumí.

V lidovém léčitelství se používá v boji proti střevním parazitům, jako jsou například roupy nebo škrkavky.