Nymburk se chystá na šestý ročník Dnů evropského dědictví

Dny evropského dědictví se budou v Nymburku konat již po šesté
 

Nymburk se letos již po šesté zhostí oslav Dnů evropského dědictví. Kromě tradičních expozicí si organizátoři připravili i pár novinek. 10. září si návštěvníci užijí Nymburk naplno!

Letošní Dny evropského dědictví se již tradičně budou konat také v Nymburku. V sobotu 10. září se od 10 do 16 hodin otevřou návštěvníkům brány běžně nepřístupných nymburských památek. Ke Dnům evropského dědictví se město Nymburk připojilo již po šesté. Letos bude pro návštěvníky připraveno deset zajímavých míst, z nichž některá jsou veřejnosti zpřístupněna vůbec poprvé.

„Dny evropského dědictví se u nás staly za šest let svého trvání velmi oblíbenou akcí. Vedle tradičních památek se snažíme do výčtu objektů zařadit úplné novinky. Letos budou hned tři. Ve spolupráci s Polabským muzeem a majitelem objektu zpřístupníme letošní archeologický výzkum Na Rejdišti a dále otevřeme hned dva renesanční sklepy v centru města, jeden přímo pod radnicí a druhý v přilehlé uličce u Staré sladovny,“ přiblížil akci místostarosta Pavel Fojtík.

Nově se zpřístupní kavárnička Alfonse Llupiho

V letošním roce si návštěvníci i obyvatelé města budou moci již tradičně prohlédnout Staré děkanství a věž Kaplanku. Nově zde bude k dispozici kavárnička Alfonse Llupiho. Kostel sv. Jiljí bude také čekat na své návštěvníky, jindy je však přístupný pouze v čas bohoslužeb. Každou celou hodinu můžete zhlédnout komentovanou prohlídku této vzácné památky gotické cihlové stavby.

Otevřena bude i kaple sv. Jana Nepomuckého, kde bude současně probíhat výstava malířky Bedřišky Znojemské, která do české malby vnesla svou tvorbou ve stylu symbolismu mystickou krásu, poetičnost a zvláštní oduševnělost.

Prohlédněte si Nymburk z výšky

Krásný výhled na Nymburk a nádraží nabídne výšková budova učiliště v ulici V Kolonii, a to přímo z posledního patra budovy. V drahelické vile bývalého mlýna Bašta se můžete těšit na každoroční kostýmový program, který si pro návštěvníky připravuje nymburský Klub důchodců.

Pro letošní rok je zde připravena novinka. Návštěvníci se mohou dvakrát denně svézt lodí z Přístavu k pile a zase zpět.

Ochutnávka vín? Stavte se ve sklepích pod radnicí

V rámci dnů evropského dědictví budou zpřístupněny dva sklepy pod nymburskou radnicí. Čeká na vás ochutnávka vína a pochoutek z kavárny LUNA a také unikátní renesanční sklep pod nynější spisovnou Městského úřadu Nymburk.

Návštěvníci si budou moci také prohlédnout mimořádnou technickou památku, tzv. Tureckou věž. Turecká věž je po celkové rekonstrukci dokončené v roce 2012. Do objektu město Nymburk plánuje umístit vodárenskou expozici, která bude přibližovat původní účel objektu.

„Posledním a nejunikátnějším místem k prohlednutí je záchranný archeologický výzkum čp. 62 na parcele Na Rejdišti. Zatím zde byl zachycen renesanční sklep, středověká pec a základy domů z 16. - 18. století,“ doplnil Pavel Fojtík.

Přednášku povede Michal Plavec

Nezapomeňte se stavit na přednášce Michala Plavce pod názvem Vory, šífy, Nymburk. Přednáška o historii plavby na středním Labi se bude konat v úterý 13. září v restauraci Na Žofíně od 18 hodin.