Skvělá práce, kde ji najít?

Skvělá práce není jen o penězích
 

Chcete, aby vás práce bavila a současně vás uživila? Že je těžké to skloubit? Jana Bártíková, kariérní koučka, radí, jak najít dobrou práci, která vás bude naplňovat.

Než se vrhnete do hledání nové práce, odpovězte si sami na několik otázek. Kdy je vám příjemně, co vás baví, při čem vás ostatní obdivují a co umíte lépe než jiní. Na tom pak můžete začít stavět. Nejdůležitější je znát svou hodnotu, říká Jana.

Podle Jany jsou 2 důležité základní věci:

1. Co chcete dělat a proč, jaká práce vás bude bavit a naplňovat – pak máte možnost zacílení, soustředit svou energii a čas jenom na to důležité. Vnitřní motivace, která ve vás je, je i pro případného zaměstnavatele velkou hodnotou. 

2. Uvědomit si vlastní hodnotu – dělat práci, která vám dává smysl a naplňuje vás. Lidé, speciálně Češi, se hodně podceňují. Často o sobě tvrdí, že nic zvláštního neumí nebo že toho neumí ještě dost. Ale to není pravda.

ODPOVĚDI NA DOTAZY

Dobrý den, Jano, našla jsem si novou práci, která vypadala zaměřením jako práce mých snů. Pracuji jako asistentka generálního ředitele v jedné firmě. Ze začátku to vypadalo, že si s mým šéfem výborně padneme do noty. Popis práce byl různorodý a to mě lákalo. Později se ale ukázalo, že šéf mi dává pořád stejnou monotónní práci a já si připadám, že mé schopnosti jsou nevyužité a že se nerozvíjím. Jak mám reagovat? Mám odejít? Nebo mám šéfa přesvědčovat, co všechno umím? Ale jak na to? Děkuji moc za radu, Vendula ((Kladno)

Vendulo, mnoho problémů v práci si způsobujeme sami tím, že nekomunikujeme. Váš šéf je úplně normální člověk jako vy. Prostě ho požádejte o čas na rozhovor na tohle téma a předložte mu, co všechno pro něj můžete udělat, jak ještě víc mu můžete být prospěšná. Nestěžujte si, nevyčítejte, ale naopak ukažte, co může získat! Na konkrétních příkladech vaší spolupráce.

Prosím vás, dosud jsem pracoval na volné noze jako truhlář, mám malou dílničku, ale teď bych potřeboval najít něco bezpečnějšího, s nějakým zázemím. Mám rodinu a nechci riskovat. Myslíte, že mám šanci uchytit se jako úředník někde na úřadě? Petr

Petře, to záleží na tom, co můžete na téhle pozici nabídnout. Co umíte a znáte, co ze svých zkušeností můžete uplatnit i na novém místě. Já bych se na vašem místě spíš zamyslela nad něčím jiným – jste si jistý, že tohle je opravdu práce pro vás? Budete tam šťastný? Teď jste svým pánem, rozhodujete si o sobě, řídíte si svůj čas… Chcete být zavřený v kanceláři, mít nad sebou šéfa a jeho šéfa a jeho šéfa…? Dělat rutinní práci...  A možná, že i ve státní správě…? Pokud opravdu toužíte po „jistotě“ zaměstnání (která je jen zdánlivá, nikdo vám nikdy nemůže garantovat, že o tu práci nepřijdete), proč nevolíte raději práci v nějaké větší truhlárně, něco podobnějšího tomu, co děláte?