Co najdeme v Netvořicích? Jahody a Muzeum motorek

Kostel Nanebevzatí Panny Marie v Netvořicích
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Netvořice jsou malým městysem blízko bohaté krajiny Posázaví. Zaujmout vás mohou Muzeem motorek a řadou kulturních akcí. Netvořicko je také vyhlášenou oblastí jahodářství. V posledních letech Netvořičtí řeší hlavně výstavbu dálnice D3. 

Městys Netvořice projdete během několika minut. Jako první vás upoutá nově zrekonstruovaná radnice, která je propojená s místní hospodou „Na Radnici“. Jinou restauraci byste v okolí hledali zbytečně, nabízí však pouze česká masová jídla nebo smažák. Hned naproti uvidíte cukrárnu, kde vám udělají výbornou kávu nebo zákusek. Za druhé světové byl městys součástí jednotky SS Benešov, takže když budete Netvořicemi procházet, nejspíš si všimnete památníku obětí první i druhé světové války.

 

„Rozhodně se podívejte do našeho Městského muzea,“ nabádá starostka městyse Monika Šlehobrová. „Máme tam cenné týnecké kameniny.“ Netvořické muzeum je sice malé, ale obsahuje řadu cenností. Mimo zmiňované týnecké kameniny je zde sbírka užitného umění a památečné předměty jako mince, medaile, plakety, vyznamenání. Za zmínku rozhodně stojí i Muzeum motocyklů, které mapuje vývoj motorek. Obě muzea jsou pod taktovkou Spolku rodáků.

 

V Netvořicích vznikl také dokument o jahodářství, jehož hlavním autorem je Martin Fulín. Film představuje nejzajímavější výpovědi pamětníků.

 

V okolí Netvořic se nachází krásná krajina Posázaví, kudy vede řada turistických stezek. Aktuálně se však diskutuje o tom, zda krajinou povede dálnice D3 spojující České Budějovice a Prahu. Výstavbou se ovšem krajina značně naruší a navíc bude dálnice blízko některých domů. Místní jsou pro i proti, nepřevažuje jednotný názor. O podrobnostech k dálnici D3 již průběžně informujeme. 

Velkým otazníkem je pro některé obyvatele bioplynová stanice ve Lhotě, která je údajně obtěžuje nepořádkem a zápachem. 

 

Kam za kulturou? Přece do Netvořic

Ačkoliv v městyse žije zhruba na tisíc lidí, pořádají se zde nejrůznější kulturní akce. Mezi ty nejzajímavější patří Úklidová štafeta, při níž děti i dospělí dávají do pořádku škarpy u silnic a cest poblíž městyse. Velmi populární jsou akce pořádané Sborem dobrovolných hasičů, třeba Masopustní průvod nebo Neckyáda, což je plavba na netradičních plavidlech. „My jsme to ozvláštnili ještě chůzí po lávce, aby to bylo pestřejší. Každoroční účast na akci je bohatá. Lidé se tam baví,“ uvedl Martin Šebek, jednatel SDH Netvořice. Neckyáda bude už tuto sobotu.

 

Nejsou to ale jenom akce, co Sbor dobrovolných hasičů pořádá. Výjezdová jednotka samozřejmě hasí požáry v lesích a okolí obce do 15 kilometrů. Za letošní rok vyjížděli zatím dvacetkrát. Do konce roku 2016 by měla být hotová nová hasičská zbrojnice, na kterou se podařilo získat z dotací 5,6 milionu korun, což je 5/6 z celkové částky. 3,6 milionu je dotace od ministerstva vnitra a 2 miliony od kraje.

 

Kromě nové zbrojnice však městys plánuje zažádat ještě o dotace na zavedení kanalizace, což je ožehavé téma. „Bez kanalizace nemohou Netvořice fungovat. Tento rok na podzim o dotace teprve zažádáme, takže jak jsme pokročili, budeme vědět nejdříve v lednu 2017,“ vyjádřila se starostka Šlehobrová.