Královské město Slaný, to je kus historie i Totální nasazení

Slánské náměstí
 

Královské město Slaný najdete v okrese Kladno. Jeho historie je bohatá a má velmi hluboké kořeny. Víte, jaká známá skupina odtud pochází?

Počet obyvatel: 15 003 k 31.12. 2007
Počet č. p.: 1 927
Počet částí: 10 (Slaný, Dolín, Želevčice, Lotouš, Blahotice, Netovice, Kvíc, kvíček, Trpoměchy, Otruby)
Rozloha území: 35,1 km²
Hustota osídlení: 499 obyvatel na km²
Nadmořská výška: náměstí TGM 277 m n. m.
Nejvýše položené místo: Slánská hora 330 m n. m.

Město Slaný (německy Schlan) je bývalé královské město, najdete jej v okrese Kladno asi 29 km severozápadně od Prahy. Žije v něm přes 15 tisíc obyvatel, hustota zalidnění je zde 499 obyv./km². Pod obec spadá celkem 10 částí: Slaný, Blahotice, Dolín, Kvíc, Kvíček, Lotouš, Netovice, Otruby, Trpoměchy a Želevčice.

Od jihozápadu po severovýchod městem protéká Červený potok a jeho dominantou je Slánská hora, společně s Vinařickou horou vůbec nejjižnější výběžek sopečné činnosti Českého středohoří a od roku 1998 také přírodní památka.

Archeologické nálezy potvrzují pravěké osídlení města a okolí od starší doby kamenné (asi před 50 tisíci lety). Větší osídlení potvrzují další nálezy z 8. a 9. století, zejména potom v oblasti jihovýchodního svahu Slánské hory a jejího úpatí.

K původu jména města se váže příběh z kroniky Václava Hájka z Libočan, který vypráví o objevení slaného pramene na úpatí Slánské hory služebníkem knížete Nezamysla Holotem a o následném založení osady knížecích solivarů nazvané "Slanej vrch".

Víte, že... odtud pochází známá punková kapela Totální nasazení?

Momentálně Slánští mohou volit osobnost svého města. Před nedávnem se tady vystřídala vláda. Důvodem byly nejrůznější neshody a finanční problémy. Dalším palčivým tématem bylo i Rákosníčkovo hřiště. To si místní sice vysoutěžili, ale radní jejich snahu stopli.