Na Mladoboleslavsku spadl muž do výkopu a auto do řeky

V bezvědomí na dně výkopu
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Dva neobvyklé zásahy zaměstnaly o posledním prázdninovém dni hasiče z Mladé Boleslavi – v obci Ctiměřice asistovali u záchrany muže spadlého do výkopu a u Mnichova Hradiště vytahovali z náhonu řeky Jizery převrácené osobní auto. 

K události do Ctiměřic vyjeli hasiči krátce po 17. hodině. Podle informace přijaté operačním střediskem šlo o záchranu muže, který ležel v bezvědomí na dně výkopu právě budovaného vodovodu v obci. Na místo zároveň směřoval vrtulník záchranné služby a na výjezdu už byla i pozemní posádka zdravotnické záchranné služby.

Po příjezdu jednotky k události se ve dva metry hlubokém výkopu nacházel zraněný muž, kterého se záchranáři snažili resuscitovat. "Hasiči připravili potřebné náčiní k jeho vyproštění, především páteřní desku a lana. Po pokynu lékaře byl muž šetrně vytažen na komunikaci, kde resuscitace pokračovala," informuje vyšetřovatel požárů Michal Macoun. Po několika minutách se podařilo zajistit činnost srdce a pacient byl připojen na umělou plicní ventilaci. Poté byl zraněný muž na vakuové matraci transportován do vrtulníku. 

V půl sedmé večer pak byla na tísňovou linku hasičů Středočeského kraje ohlášena dopravní nehoda jednoho osobního automobilu na konci Mnichova Hradiště směrem k Mohelnici.

Na místo byla vyslána jedna hasičská jednotka a vyjel i vyprošťovací automobil. Na základě informace, že se z vozidla kouří, vyrazil k události také vyšetřovatel požárů. Po příjezdu jednotky požární ochrany na místo bylo zjištěno, že jde o havarované vozidlo Škoda Felicia, které spadlo do téměř prázdného koryta řeky Jizery. Automobil převrácený na střechu nemohl z místa odjet, jako například pětatřicetiletý řidič u Čelákovic, který z místa nehody ujel a kterému nyní hrozí až dva roky za mřížemi.

Dva cestující vyvázli jen s lehkými zraněními. Jednotka zjistila, že z vozidla uniká palivo, proto nainstalovali sorpčního hada a hladinu zasypali sorbentem. Po zadokumentování nehody dopravní policií škodovku za pomocí vyprošťovacího automobilu vytáhli na mostek a vůz zabezpečili proti požáru.

Pravděpodobnou příčinou nehody bylo nepřizpůsobení jízdy stavu komunikace. Obě události bude dále vyšetřovat policie.