Šikovný starosta získal 20 milionů z kraje, hala v Hořovicích bude do konce roku

 

Plány na multifunkční halu v Hořovicích existují už dlouhé roky. Stávající budova přestala vyhovovat stále se zvyšujícím nárokům sportovců. A i když nový komplex spolkne více než 56 milionů korun, město díky dotacím zaplatí "jen" něco málo přes 21 milionů. 

Nedá se říct, že by nová sportovní hala v Hořovicích naladila každého do stavu neřízené euforie, ale většina obyvatel města se přiklání k názoru, že je potřebná. Hlavně proto, že Spartak Hořovice sdružuje několik sportovních odvětví, mezi nimi například florbal nebo badminton, které se zde hrají na vysoké úrovni. "Je to super. Něco podobného jsme tu potřebovali. Hned se nám bude hrát lépe," shodují se florbalisté i další sportovci. Takže otázka zda stavět, nebo ne byla vyřešena poměrně brzo a snadno.

To už se však nedá říct o získání dotací. Několikrát vedení města neúspěšně žádalo o peníze na projekt z Regionálního operačního programu. Až na začátku letošního roku se konečně zadařilo. Středočeský kraj přispěje dvaceti miliony, dalších patnáct přidá ministerstvo školství. Zbytek zaplatí město ze své kasy. 

Určitě každého praští do očí, že starosta Hořovic Jiří Peřina je náměstkem hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery. Dobře tedy věděl o tom, že na stole leží "volné" peníze, které se budou rozdělovat na podobné projekty. "Určitě k tomu měl blízko. Ale podobnou žádost mohl podat každý," má jasno místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík.

Kdo nic nedělá...

Má pravdu. Nejvíc pohoršení se totiž ozývalo z Kutné Hory. "Proč oni, a my ne?" ptali se logicky lidé. Odpověď je jednoduchá. Starosta Peřina je zřejmě šikovnější než místostarostka Kutné Hory Zuzana Moravčíková. I ona je totiž náměstkyní hejtmana a je tedy otázkou, jestli pro své město nemůže dělat více. 

Buď jak buď, v Hořovicích už se pilně pracuje. Není divu, hotovo musí být do konce roku. Bez debat a protahování. "Termín je šibeniční, ale věřím, že ho zvládneme. Vlastně musíme, už kvůli dotacím," tvrdí Vaculík s tím, že hala bude v daném termínu plně funkční a provozuschopná. Menší dodělávky se budou kompletovat průběžně.

Byli třetí, přesto staví

Cena stavby není zrovna nízká, přesto si vedení Hořovic mne spokojeně ruce. "Firma, která zakázku nakonec získala, sice ve výběrovém řízení skončila až třetí. My jsme ale rádi, že staví právě Chládek a Tintěra." Kam se poděl vítěz a druhý v pořadí z celkem pěti společností, které o zakázku soutěžily?

Hořovice připravují významné kulturní a společenské centrum, v bývalé konírně Starého zámku vznikne knihovna a info centrum. Na 6. října se zase plánuje otevření místního muzea. 

Řízení vyhrála firma Sdružení Hořovice - Kaiser & spol. CZ, ale město jí nakonec  zakázku nepřikleplo. "Cena se nám nezdála, byla podhodnocená. Navíc jsme firmu neznali, dělali snad něco v Polsku. A druhý v pořadí nakonec od projektu odstoupil," vysvětluje místostarosta Hořovic s tím, že stávající stav je pro město nejlepším řešením.

Nejvýznamnější investiční stavba města za posledních deset let v konečné fázi počítá s lehkým navýšením rozpočtu. Hlavně proto, že stará hala byla postavena dost nekvalitně a použitý materiál se musí kompletně nahradit. Zůstanou prakticky jen dvě zdi. Podle Vaculíka ale nepůjde o nic dramatického. "Vícepráce budou, musí se řešit podloží, terén, na kterém se staví, a tak dále. Ale firmu se samozřejmě snažíme "ždímat", co to jde. 56 milionů opravdu není málo." 

Bude co závidět

Na druhou stranu bude co závidět. Parametry herní plochy budou 40 x 20 metrů plus bezpečnostní zóna 2,75 metru znamenají, že hala bude vyhovovat všem sportům pro oficiální zápasy. Současně stoprocentně odpovídají požadavkům místních škol pro hodiny tělesné výchovy.

Takže už zbývá jen jediné - aby se vše stihlo včas. Hořovickým naštěstí přeje i počasí. "Je krásně, teplo a sluníčko. Kdyby lilo, měli bychom asi větší problémy," dodal spokojeně místostarosta. Nezbývá, než s ním souhlasit.